Panama belgelerinin sızdırılması

Panama belgelerinin sızdırılması

OAS Genel Sekreteri Almagro:- "Panama, yasalarını değiştirmeli"- "Amerika kıtasındaki siyasi mahkumlar serbest bırakılsın"

PUNTA CANA (AA) - Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almagro, Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11,5 milyon belgenin sızdırılmasının ardından ülkenin, başka şirketler ve kişilerin de off-shore hesaplarda para saklamasının önüne geçmek için yasalarını düzenlemesini gerektiğini bildirdi.

Almagro, Dominik Cumhuriyeti'ndeki Amerikalar Arası Basın Birliği toplantısında yaptığı konuşmada, ülkelerin bu tür konuları ele alırken şeffaf olma sorumluluğunu göstermesi gerektiğine dikkati çekti.

OAS Genel Sekreteri Almagro, "Panama, bu tarz olayların olmaması için sadece yasaları yenilemeyi değil aynı zamanda herkesin bunları uygulamasını da zorunlu kılsaydı sorunlardan birçoğu yaşanmamış olurdu" ifadesini kullandı. Almagro, çok sayıda devlet adamının trilyonlarca doları saklamak için off-shore hesap ve paravan şirketlerle bağlantısının bulunmasının ciddi bir sorun olduğunu belirtti.

- Siyasi tutuklulara af çağrısı

Almagro ayrıca Güney ve Kuzey Amerika'daki tüm siyasi mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Venezuela'da 76 kişinin hükümeti devirmek için plan yapmakla suçlandığını hatırlatan Almagro, "Venezuela siyasi mahkumların ailelerine dönmeleri için af ilan etmeli." ifadesini kullandı.

Almagro, siyasi suçluların mahkum edilmesinin sivil ve siyasi hakların kaybı olduğunu vurguladı.

İfade özgürlüğü ve çoğulculuğun kişisel çıkarların üstünde olduğuna işaret eden Almagro, "Siyasal ahlak istiyoruz. Demokrasi için verilen mücadelede her zaman en önde yer almalıyız. Demokratik bir sistem kurmak ve onu sağlamlaştırmak için ifade özgürlüğü en önemli insan haklarından biridir." dedi.

Kolombiya, Brezilya, Arjantin ve Guatemala'nın da aralarında bulunduğu Güney Amerika ülkelerinde çok sayıda siyasi mahkumun bulunduğu sanılıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler