Pakistan-Afganistan sınırında barış kapısı

Pakistan-Afganistan sınırında barış kapısı

Pakistan, 4 yıl önce terör tehdidi ve Afganistan'la yaşanan gerilim sonucu kapattığı Gulam Han Sınır Kapısı'nı yeniden açtı

İSLAMABAD (AA) - Pakistan, 4 yıl önce Pakistan Talibanı'nın tehdidi ve Afganistan'la ilişkilerde yaşanan gerginlik nedeniyle kapattığı Gulam Han Sınır Kapısı'nı yeniden açtı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin terör örgütü Taliban'dan temizlenmesi amacıyla başlatılan Zarbe Azb operasyonunun ardından sınır kapısının ticari geçişler için yeniden elverişli hale geldiğini belirtti.

Geçmişte Gulam Han Kapısı'ndan 2,7 milyar dolarlık ticaret yapıldığını kaydeden yetkili, kapının kapanmasıyla ticaret hacminin 1,4 milyar dolara kadar düştüğünü söyledi.

Veziristan eyaletinde yer alan ve 2 ülke arasındaki en büyük 3. sınır kapısı olan Gulam Han, bölgenin terörden temizlenmesi üzerine nisan ayında test amaçlı açılmıştı.

Bu gelişmenin, iki ülke liderinin geçen ay Afganistan'da bir araya gelmesinin ardından yaşanması dikkati çekti. Buluşmada iki ülke arasında gerilimin düşürülmesi, iş birliğinin artırılması ve terörle ortak mücadele konularında fikir birliğine varılmıştı.

Pakistan ordusu, ülkenin 7 yarı özerk bölgesinden biri olan Veziristan'da gücü elinde bulunduran Pakistan Talibanı'na karşı 2014'te geniş kapsamlı operasyon başlatmış ve bölgenin yüzde 95'inde kontrolü yeniden sağlamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :