Örnek "gıda bankası" yoksulların yüzünü güldürüyor

Örnek "gıda bankası" yoksulların yüzünü güldürüyor

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunca 2009 yılında hazırlanan "Türkiye'de Sosyal Yardımlar ve Sosyal Hizmetler" başlıklı raporda örnek gösterilen Sivas Belediyesi Hayat Ağacı Derneği bünyesindeki gıda bankası aracılığıyla her yıl yaklaşık 10 bin iht

SİVAS (AA) - SERHAT ZAFER / HALİFE YALÇINKAYA - Sivas Belediyesi Hayat Ağacı Derneği bünyesinde kurulan ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunca 2009 yılında hazırlanan "Türkiye'de Sosyal Yardımlar ve Sosyal Hizmetler" başlıklı raporda model olarak gösterilen gıda bankası, her yıl binlerce ihtiyaç sahibinin gıda, temizlik malzemesi, giysi ve ev eşyası gibi her türlü ihtiyacını ücretsiz olarak karşılıyor.

Bir markette bulunan hemen her şeyin yer aldığı gıda bankasından ücret ödemeden belirli limit karşılığında alışveriş yapabilen ihtiyaç sahipleri, limit dışında her ay 1,5-2,5 kilogram kırmızı et alıyor.

Vatandaşlar, derneğe hayırseverlerce bağışlanan giysilerin yer aldığı mağazadan ücretsiz faydalanırken, çocuklar da alışveriş sürecinde gıda bankasındaki oyun parkında vakit geçiriyor.

Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında kurulan dernek aracılığıyla dezavantajlı tabir edilen dul, yetim, öksüz, yaşlı, engelli ve kimsesiz kişilere yardımlar yaptıklarını söyledi.

Gıda bankasından yardım almak isteyenler için bazı kriterler uyguladıklarını belirten Özaydın, ihtiyaç sahiplerinin sosyal inceleme ekiplerince değerlendirildiğini ve yardımların bu doğrultuda belirlendiğini ifade etti.

Özaydın, yardım yaparken gelir durumunun dikkate alındığını ve bin 100 liradan daha az gelire sahip ailelere yardımda bulunduklarını dile getirdi.

- "Veren el ile alan eli buluşturuyoruz"

Gıda bankasının Osmanlı döneminde uygulanan "sadaka taşı" sisteminin bir benzeri olduğunu aktaran Özaydın, "Veren el ile alan eli buluşturuyoruz ama birbirlerini görmüyorlar. Sağ elin verdiğini sol elin görmemesi lazım. Hayır sahibi hayır verirken bunun reklamını yapmaması lazım. Yardım alanların incinmemesi lazım, sadaka taşında böyleydi." diye konuştu.

Özaydın, vatandaşların gıda bankasından önceden belirlenen limitleri kadar alışveriş yapabildiklerini anlatarak, şunları belirtti:

"Limit dışında ise vatandaşlarımıza her ay 1 kilo 500 gram ile 2 kilo 500 gram arasında et dağıtıyoruz. Bunun dışında sucuk veriyoruz. Markete ne varsa tamamı burada mevcuttur. Bu marketin kaynağı hayırsever iş adamlarımız ve Sivas halkımızdır. Sisteme inanan tüm insanlardan yardım alıyoruz. Buranın aylık gideri 50-60 bin lira civarında. Kurban Bayramı'nda topladığımız hisseler ve adak kurbanlarıyla da vatandaşların et ihtiyacını karşılıyoruz. Burada vatandaşımızın 60 liralık yaptığı alışveriş piyasada 100 lira demektir çünkü bizde vergi yok. Yani burada 5 lira değerindeki bir ürün piyasada 8-9 lira civarındadır. Vatandaşlarımız her ay 135 lira ile 230 lira arasında alışveriş yapıyor."

Gıda Bankasında sıramatik uygulaması da başlattıklarını anlatan Özaydın, izdiham olmasın diye vatandaşlara numara verdiklerini ve işlemlerini buna göre yaptıklarını söyledi. Özaydın, engelli ve yaşlılara ise evlerine servis hizmeti sunduklarını ifade etti.

Özaydın, gıda bankasının kurulduğu 2005 yılından günümüze kadar binlerce insanın yüzünü güldürüldüğünün altını çizerek, "Gıda bankası kurulduğu günden bugüne kadar 100 bin ihtiyaçlı ailemize ulaştı. Bugüne kadar Sivas'taki 4 bine yakın mülteciden 895'ine yardımda bulunmuşuz. Yıllık ortalama 10 bin aileye yardım yapmışız." dedi.

- "Gıda Bankası Türkiye'ye model oldu"

Gıda bankasının Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunca 2009 yılında hazırlanan "Türkiye'de Sosyal Yardımlar ve Sosyal Hizmetler" başlıklı raporda, Türkiye'ye model gösterildiğini anımsatan Özaydın, görevlilerin birçok ile giderek sistemi anlattıklarını dile getirdi.

Hayırseverlerin yaptıkları yardımlara göre limitleri artırdıklarını da dile getiren Özaydın, ramazan ayında yardımların olağanüstü çoğaldığına işaret etti.

Gıda bankasından 3 yıldır yardım alan Fatma Şahin, "Her ay buradan gelip düzenli şekilde marketten alışveriş yapıyorum. Çok memnunum, emeği geçenlerden Allah razı olsun, onlar olmazsa biz de burada olamazdık." sözlerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler