• BIST 93.017
  • Altın 196,210
  • Dolar 4,7667
  • Euro 5,5076
  • Konya 25 °C
  • 24 Haziran seçimleri Milletvekili kesin aday listesi
  • 24 Haziran'da nasıl oy kullanılacak? Oylar nasıl sayılacak? Yeni sistemle ilgili bilinmeyenler
  • AK Parti'nin 27. dönem milletvekili aday listesi
  • 24 Haziran seçimleri Milletvekili kesin aday listesi
  • 24 Haziran'da nasıl oy kullanılacak? Oylar nasıl sayılacak? Yeni sistemle ilgili bilinmeyenler
  • AK Parti'nin 27. dönem milletvekili aday listesi

Öğrencilerden besinlerin bozulmasına "kaya tuzu" çözümü

Öğrencilerden besinlerin bozulmasına "kaya tuzu" çözümü
Çankırı'da ortaokul öğrencileri tarafından hazırlanan çalışmayla kaya tuzu kullanılarak besinlerin küflenmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor- Öğrencilerden Arslan: - "Tuzun nemi çekme özelliği olduğu için küflenme de azalıyor"

ÇANKIRI (AA) - Çankırı'da ortaokul öğrencileri, kaya tuzu kullanılarak besinlerin küflenmesinin önüne geçilmesini hedefleyen proje hazırladı.

Mehmetçik Ortaokulu tarafından düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'na 5 ve 6. sınıf öğrencileri Sude Nur Arslan, Buse Kuşçu ve İsmail Sefa Çolak "Küflenmeyi Zorlaştıralım" adlı projeyle katıldı.

Kaya tuzundan oluşturdukları bölmelerde iki hafta boyunca farklı türde besinleri saklayarak gözlemleyen öğrenciler, besinlerde bir bozulma ve küflenmenin olmadığını tespit etti.

Projenin danışman öğretmeni Metin Kozan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaya Çankırı kaya tuzunun bakterileri uzak tutup kurutma özelliğini dikkate alarak başladıklarını söyledi.

Projede, Tuz Mağarası'nda bulunan bozulmamış eşek cesedini baz aldıklarını anlatan Kozan, "Çocuklar yaptığı deneylerde, besinlerin özelliklerini çok kaybetmeden sadece sularının azalıp sanki kurutulmuş gibi ama güneşteki zararlı ışınlardan uzak bir şekilde kurutulup daha sağlıklı olarak uzun süre saklandığını gördü." dedi.

Projenin geliştirilebileceğini dile getiren Kozan, "Evlerde kiler bölümünde dolap şeklinde kaya tuzundan bölmeler olup bunun içerisinde çok uzun süre besinlerin sağlıklı bir şekilde saklanması ileride uygulanabilir." diye konuştu.

Öğrencilerden Sude Nur Arslan da yaklaşık bir ay boyunca farklı besinleri iki haftalık süreçlerde kaya tuzu içerisinde tuttuklarını anlattı.

Kaya tuzunda muhafaza edilen besinlerin hiçbir zaman bozulmadığını gözlemlediklerini aktaran Arslan, "Tuzun nemi çekme özelliği olduğu için küflenme de azalıyor çünkü bakteriler nemi seviyor. Tuz da nemi çektiği için bakterilerin oraya gelmesi azalıyor." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim