Mısır'daki Tiran ve Sanafir adaları davası

Mısır'daki Tiran ve Sanafir adaları davası

İdare Mahkemesi, Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a geçişini sağlayan anlaşma hakkındaki "iptal" kararının devamına hükmetti

KAHİRE (AA) - Mısır'da mahkeme, Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a geçişini sağlayan anlaşma hakkındaki "iptal" kararının devamına hükmetti.

Anlaşmanın iptali için dava açan avukatlardan Halid Ali, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İdare Mahkemesi, hükümetin 'Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a bırakılmasını sağlayan anlaşmanın iptali ve hükümetin 800 cüneyh (50 dolar) para cezasına çarptırılması' yönündeki yargı kararının durdurulması talebini reddetti." dedi. Ali, mahkemenin mevcut hükmün uygulanmasının devamı yönünde karar aldığını ifade etti.

Mısırlı avukat Ali Eyyub de mahkemeden çıkan bu karar ile hükümet kurumlarının söz konusu iki adanın Suudi Arabistan'a verilmesini öngören anlaşmayı uygulaması veya anlaşmada değişikliğe gitmesinin engellendiğini söyledi.

Karara devlet kurumlarının uyması gerektiğinin altını çizen Eyyub, yine karar gereği hükümetin anlaşmayı meclise taşıyamayacağını ifade etti.

Mısır'da hükümet adına dava açmaktan sorumlu Devlet Dava Kurumu Başkan Yardımcısı Refik Eşref ise "Tiran ve Sanafir davası hala mahkeme dosyaları arasında. Hükümet ve Cumhurbaşkanlığını temsil eden kurum tarafından Yüksek İdare Mahkemesine kararın iptali için yapılmış bir itiraz var." dedi.

Geçen nisan ayında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in Mısır ziyareti esnasında iki ülke arasında imzalanan Kızıldeniz Sınır Anlaşması gereği Tiran ve Sanafir adaları Suudi Arabistan’a geçmişti.

Mısırlı avukatlar Halid Ali ve Ali Eyyub, sınır anlaşmasının iptali için 10 Nisan'da dava açmış, 21 Haziran’da da İdare Mahkemesi, anlaşmanın iptaline karar vermişti.

Bunun üzerine Mısır cumhurbaşkanlığı ile hükümet 23 Haziran'da mahkemenin söz konusu kararına karşı Yüksek İdare Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :