Milli Eğitim Bakanı Avcı, Eskişehir'de

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Eskişehir'de

Avcı, kentte yapımı devam eden ve Türk coğrafyasındaki önemli mimari eserlerin minyatürlerinin bulunduğu alanda inceleme yaptı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı tarafından Eskişehir'de yapımı sürdürülen ve Türk coğrafyasındaki yaklaşık 35 mimari eserin minyatürlerinin yer aldığı alandaki çalışmaları inceledi.

Avcı, Vali Güngör Azim Tuna eşliğindeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bu alanın Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti programı kapsamında yer verilen en güzel işlerden biri olduğunu söyledi.

Söz konusu alanın arka bölümünde Türk Dünyası Bilim ve Sanat Merkezi'nin bulunduğunu belirten Avcı, şöyle konuştu:

"Türk coğrafyasının çok farklı köşelerinden büyük medeniyet eserlerinin sergilendiği bir bahçe ve alan olacak. Şimdilik 30 yapı var. Arnavutluk'tan Moğolistan'a, Türkiye'den Hindistan'a kadar örnekler var. Türk kültürünün yayıldığı, etkilediği bütün alanlardan örnekler, öncelikle öğrencilerin ve bütün halkın hizmetine sunulacak. Çok etkili de bir bilgilendirme düzeneği kurulacak. Burası Eskişehirlilerin yanı sıra kente gelen yerli ve yabancı turistler için de çok önemli bir ziyaret mahalli olacak. Buraya gelenler tarihi Türk coğrafyasının en güzel örneklerini görecek. Burası aynı zamanda çok önemli bir eğitim, rekreasyon ve dinlenme alanı da olacak."

- Adını çocuklar belirleyecek

Avcı, İstanbul'daki Miniatürk benzeri bu alanı öncelikle bir eğitim için tasarladıklarını bildirdi.

Henüz isim konusunun netleşmediğini aktaran Avcı, "Bu açık hava müzesinin ismini öncelikle çocuklarımız arasında yapacağımız bir anket çalışmasıyla ya da kompozisyon yarışmasıyla koymayı planlıyoruz. Çok güzel önerilerin geleceğini tahmin ediyorum. Buranın adını Eskişehirli çocuklarımın koyması için bir yarışma düzenleyeceğiz. Eskişehirli vatandaşlarımız da önerebilir" diye konuştu.

Bakan Avcı, alandaki Orhun Abideleri'nin minyatürünün önünden geçerken, bu tarihi yazıtların çevre düzenlemesiyle ilgili bilgi verdi.

Moğolistan'daki bu tarihi eserlerin çevre ve koruma düzenlemelerinin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) girişimiyle yapıldığını dile getiren Avcı, şunları kaydetti:

"60 kilometrelik Orhun Anıtları'na giden yol vardı. Kırdan gidiliyordu, adeta yol yoktu. Türkiye olarak oraya da çok güzel bir yol yaptık. Anıtlara ulaşım çok daha kolaylaşmış oldu. İlk girişimizde Sayın Cumhurbaşkanı, o zaman başbakandı, bir Rus yapımı uçakla Karakurum'a indik, Orhun Anıtları'na gitmek için. Tam bir tarlaya indik ve oradan kalktık. Şimdi Türkiye'nin katkısıyla orada çok güzel düzenlemeler yapıldı."

Kaynak:Haber Kaynağı