Mavi Balina Oyunu Konya'da bir can aldı

Mavi Balina Oyunu Konya'da bir can aldı

Mavi Balina oyunu can almaya devam ediyor. Konya'da ortaokul öğrencisi 13 yaşındaki Ömer P.'nin kendini asarak intihar etmesi Mavi Balina oyununu bir kez daha gündeme getirdi.

Konya'da ortaöğretim öğrencisi Ömer P. (13), kendisini tavana asarak yaşamına son verdi. 13 yaşındaki Ömer'in Mavi Balina'dan etkilenerek yaşamına son verdiği öğrenildi.

Olay, dün akşam 18.00 sıralarında merkez Karatay ilçesi İstiklal Mahallesi Şehit Erkan Kaçar Sokak'ta meydana geldi. Yaşardoğu Ortaokulu'nda okuyan 7'nci sınıf öğrencisi Ömer P., henüz belirlenemeyen nedenle odasının tavanına kendisini astı. Odaya giren anne Fatma P., oğlunu tavana asılı görünce dışarıya çıkıp komşularından yardım istedi. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri yapılan müdahale sonrası Ömer P.'nin hayatını kaybettiğini tespit etti. Aileyle görüşen polis, Ömer P.'nin herhangi bir sağlık ve psikolojik probleminin olmadığını öğrendi. Çocuğun cenazesi Konya Numune Hastanesi'ndeki otopsi işlemlerinin ardından aileye teslim edildi. Ömer P.'nin cenazesi Hacı Veyis Camii'nde bugün öğlende kılınan cenaze namazının ardından Üçler Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Mavi Balina verilen talimatların gerçekleştirilmesi sonunda çocukların ve gençlerin canını almaya devam ediyor. Rusya’dan tüm dünyaya yayılan ve ölüme sürükleyen Mavi Balina, 50 günlük bir süreyi kapsayan komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamaları kapsıyor. 

MAVİ BALİNA NEDİR?

Mavi Balina, “Mavi Balina Challenge” olarak da bilinen ve birçok ülkede oynanabildiği iddia edilen bir internet oyunudur. İddialara göre oyun 50 bölümden oluşuyor ve son bölümde oyuncunun intihar etmesi isteniyor.

Oyun, ilk olarak 2013 yılında VKontakte isimli sosyal ağda yer alan “ölüm grubu” isimli bir grup üzerinden yayılmaya başladı.Oyun sebebiyle ilk intihar 2015 yılında gerçekleşti.

Oyunu üniversiteden uzaklaştırılan eski bir psikoloji bölümü öğrencisi olan Philipp Budeikin'in yazdığı bilinmektedir. Oyun nedeniyle “en az 16 çocuğu intihar etmeye teşvik etmek” suçundan tutuklanan Budeikin, yaptığı açıklamada “toplumu biyolojik atıklardan temizlemek” amacıyla oyunu yaptığını belirtmiştir.Rus Novoya gazetesine göre oyun nedeniyle gerçekleşen intiharların 130'a ulaştığını belirmiştir.

MAVİ BALİNA’DAN KORUNMA YOLLARI

BTK tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde “Modern hayatın ve dijitalleşmenin de etkisiyle günümüzde çocukların ve gençlerin internette yalnız bir şekilde geçirdikleri süre artıyor. Günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların güvende oldukları anlamına gelmiyor.”

Ebeveynlerin öldüren oyun için aşağıdaki maddelere özellikle dikkat etmesi gerekiyor;

– Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler.

– Oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler.

– Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.

– İnternet ortamında bilinmeyen yabancılara karşı şüphe ile yaklaşılması ve bu kişilerin hayatımız açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalıdır.

– Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında arkadaşı olup, çocuklarının internet adımlarından haberdar olmalılar.