Marmarabirlik'te rekolte beyan alımları başlıyor

Marmarabirlik'te rekolte beyan alımları başlıyor

22 Eylül'de başlayacak 2016-2017 dönemi rekolte beyan alımları, 24 Ekim'e kadar devam edecek- Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa:- "Marmarabirlik olarak önümüzdeki kampanya döneminde, sofralık ve yağlık dahil her kalibreden 50 bin tonlar seviyesinde

BURSA (AA) - Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) 2016-2017 dönemi rekolte beyan alımlarına 22 Eylül'de başlayacak.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yazılı açıklamasında, yeni iş yılı ürün alım dönemi öncesinde üreticilerin teslim edeceği zeytin miktarına yönelik beyanname kabullerine 22 Eylül Perşembe günü başlanacağını, kabullerin 24 Ekim Pazartesi gününe kadar devam edeceğini belirtti.

Yeni ürün hasat döneminin yaklaştığını, bu yıl rekolte tahminlerinin geçen yılın üzerinde olduğunu vurgulayan Asa, "Bölgesel farklılıklardan dolayı henüz genel rekolte tahmini yapılamıyor. Önümüzdeki günlerde Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Marmarabirlik tarafından oluşturulan teknik ekip, rekolte tespitiyle ilgili saha çalışmalarına başlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

- Alım hedefi 50 bin ton seviyesinde

Asa, bu sürecin rekolte beyanlarının fiyatlandırma politikası için büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ortaklarımızın gerçekçi beyanda bulunmaları gerekmektedir. Yüksek rekolte beyanı verildiği takdirde kota uygulaması yeniden önümüze gelecektir. Kotayı koyacak olan da kaldıracak olan da ortaklarımızdır. Ortakların beyan edeceği rekolte miktarı, ortaklık giriş beyannamesindeki taahhüt miktarından fazla olamayacak. Rekolte beyanı verirken olası bir kota uygulaması yapıldığında, 'Ben ne kadar çok rekolte beyanı verirsem o kadar fazla kota çıkar' mantığıyla hareket etmemeli. Çünkü kota uygulamasında, her ortağın son 5 yıl teslim ettiği ürün miktarı baz alınmaktadır. Aynı zamanda bu dönemde rekolte beyanında bulunmayan ortaklardan da ana sözleşme gereği ürün alınmayacaktır. 2016-2017 ürün alım döneminde sofralık zeytinin yanı sıra yağlık zeytin de alacağız. Marmarabirlik olarak önümüzdeki kampanya döneminde, sofralık ve yağlık dahil her kalibreden 50 bin tonlar seviyesinde ürün almayı hedefliyoruz. Kampanya kapsamında, yağlık zeytin alımı da yapacağız. Kısacası Marmarabirlik, zeytinyağında da söz sahibi olmayı hedefliyor."

- Zeytinyağı fiyatlarında gerileme

Marmarabirlik'in geçen yıl 40 bin ton seviyesinde ürün aldığını ve toplam 187 milyon liralık ürün bedeli ödediğini hatırlatan Asa, bu yıl da piyasa koşullarını gözeterek, üreticiyi mağdur etmeyeceklerini ifade etti.

Asa, geçen yıl toptan dökme zeytinyağı fiyatlarının 18 liradan 11 liraya gerilediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Zeytinyağı fiyatlarının kilogramda 8 lira geri gelmiş olmasını göz önünde bulundurarak, sofralık zeytin fiyatlarını da çok dikkatli belirlemeliyiz. Marmarabirlik'i zarar ettirmemek için çok hassas bir alım ve fiyatlandırma politikası izlemek zorundayız. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak 2010'dan bugüne kadar sürekli ortaklarımızın yanında olduk ve onları hiçbir zaman mağdur etmedik. Marmarabirlik'i bir yıllık kazanç olarak değil, her yıl kazanacak bir kurum olarak görelim. Marmarabirlik kazanırsa 32 bin ortağımız kazanır. Marmarabirlik, zeytin üreticisinin sigortasıdır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler