Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov'dan NATO açıklaması

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov'dan NATO açıklaması

İvanov: - "Mevcut karmaşık jeopolitik koşullar altında, Makedonya'nın NATO'ya üye olmasının sorumsuzca engellenmesine şahitlik ediyoruz"

ÜSKÜP (AA) - Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, ülkesinin hala NATO üyeliğine kabul edilmediğine işaret ederek "Mevcut karmaşık jeopolitik koşullar altında, Makedonya'nın NATO'ya üye olmasının sorumsuzca engellenmesine şahitlik ediyoruz." dedi.

Makedonya Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Savunma Bakanlığında düzenlenen törende konuşan İvanov, Silahlı Kuvvetlerin Makedonya vatandaşlarının ve partnerlerinin güvenini kazandığını belirterek bunun sığınmacı krizinde ve Üsküp bölgesindeki sel felaketinde açıkça görüldüğünü söyledi.

İvanov, sığınmacı krizi, Schengen Bölgesi'ndeki ekonomik kriz ve güvenlik meselelerini daha da derinleştiren terör saldırıları göz önüne alındığında, Balkan ülkelerinin birbirini engellemek yerine, desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Makedonya'nın tehditlerle başa çıkma cesaretine sahip olduğunu birçok kez gösterdiğini söyleyen İvanov, "NATO ve AB, sığınmacı krizi ve sınır güvenliği ile güçlükle başa çıkarken, Makedonya tehditleri yönetme kapasitesine sahip olduğunu gösterdi. Bunda Silahlı Kuvvetlerimiz kilit role sahipti." ifadelerini kullandı.

İvanov, Makedonya'nın hala NATO üyeliğine kabul edilmediğine işaret ederek "Mevcut karmaşık jeopolitik koşullar altında, Makedonya'nın NATO'ya üye olmasının sorumsuzca engellenmesine şahitlik ediyoruz. Makedonya vazgeçmeyecek ve sadece Avrupa-Atlantik entegrasyona adanmış olmakla yetinmeyip Silahlı Kuvvetlerin operasyonel kapasitesinin kanıtlanmasını sağlayacak barışı koruma misyonlarına da katılmaya devam edecek." dedi.

Savunma Bakanı Zoran Jolevski de Makedonya Silahlı Kuvvetlerinin uluslararası barışı koruma misyonlarında birkaç yıldır yer aldığını belirterek ülkesinin, dünya barışı ve istikrarına önemli katkı sağlayan uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi haline geldiğini söyledi.

Törende İvanov, ülkenin egemenliğinin, bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunması için verilen destek dolayısıyla Askeri Polis Taburu'nu ve Makedonya Ordusu Mühendisler Taburu'nu Askeri Liyakat Madalyası ile onurlandırdı.

22 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi nedeniyle bu yıl büyük bir tören düzenlenmezken, mütevazi törene bakanlar, milletvekilleri, dini toplulukların temsilcileri ve diplomatlar da katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler