Maden şehitlerinin yakınlarına tanınan "işe yerleştirilme" hakkı

Maden şehitlerinin yakınlarına tanınan "işe yerleştirilme" hakkı

Zonguldak Maden Şehidi Aileleri Derneği Başkanı Yiğit:- "(Soma'daki maden şehitlerinin yakınlarına kamuda sağlanan iş imkanının Türkiye genelindeki maden şehitlerinin yakınlarına da tanınması talebi) Zonguldak İdare Mahkemesi bizim lehimize karar verdi"-

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak Maden Şehidi Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, Soma'daki maden şehitlerinin yakınlarına tanınan "Kamuda bir yakınının işe yerleştirilmesi" hakkının Türkiye geneline yayılmasına yönelik başvurularına ilişkin, "Zonguldak İdare Mahkemesi bizim lehimize karar verdi" dedi.

Yiğit, dernek binasında dernek yöneticileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, 11 Eylül 2015 tarihinde Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğüne karşı, "Soma'daki maden şehitlerinin yakınlarına kamuda sağlanan iş imkanının Türkiye genelindeki maden şehitlerinin yakınlarına da tanınması" yönünde açılan davanın Zonguldak Bölge İdare Mahkemesinde sonuçlandırıldığını bildirdi.

Mahkemenin hak ihlali yapıldığına yönelik 18 Şubat tarihinde aldığı kararın kendilerine tebliğ edildiğini belirten Yiğit, şunları aktardı:

"Soma'da şehit olan madenci kardeşlerimizin yakınlarına kamuda iş imkanı sağlanmıştı. Bu iş imkanından tüm Türkiye'deki maden şehitlerinin yakınları faydalanamadı, mağdur edildiler. Biz yaklaşık 1,5 yıldır bakanlık nezdinde görüşmelerimiz oldu, görüşmelerimiz halen de devam ediyor. 11 Eylül 2015 tarihinde Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine dava açtık. Dava açmamızın nedeni bu yasanın anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirttik. Zonguldak İdare Mahkemesi bizim lehimize karar verdi ve 'anayasanın eşitlik ilkesine aykırı' olduğunu belirtti. Bu karar bizim için son derece önemli bir gelişme. Dosyamız Anayasa Mahkemesi'ne gitmiştir, inanıyoruz ki oradan da olumlu sonuç gelecektir."

Türkiye genelinde yaklaşık 700 maden şehidi yakınının Anayasa Mahkemesi'nden gelecek olumlu kararı umutla beklediğini de anlatan Yiğit, "Tüm Türkiye'deki ve Zonguldak'taki maden şehitlerinin yakınlarının acısı bir nebze olsun dinmiş olacaktır" diye konuştu.

Maden şehitlerinin yakınlarına tanınan "işe yerleştirilme" hakkı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler