Macaristan'da eğitim özerkliği protestosu

Macaristan'da eğitim özerkliği protestosu

Budapeşte'de eğitim özerkliğinin korunması ve Orta Avrupa Üniversitesine destek vermek için düzenlenen eyleme binlerce kişi katıldı

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, ülkenin en prestijli üniversitelerinden Orta Avrupa Üniversitesine (CEU) destek gösterisi düzenlendi.

Budapeşte'de binlerce kişi, İnsan Kaynakları Bakanlığınca salı günü Macaristan Ulusal Meclisi'ne sunulan ve yabancı üniversitelerin ülkede faaliyet gösterebilmesi için söz konusu üniversitenin bağlı olduğu ülke ve Macaristan Hükümeti arasında anlaşma imzalanmasını gerektiren kanun tasarısının eğitim özerkliğini ihlal ettiği ve Macar asıllı Amerikalı iş adamı George Soros'un finanse ettiği CEU'nun çalışmasını imkansız hale getirdiği gerekçesiyle eylem yaptı.

Budapeşte Corvinus Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daniel Deak, protesto gösterisinde yaptığı konuşmada, Macaristan'da halihazırdaki eğitim durumunun kabul edilemez olduğunu, alınan kararın gelecek nesillerin kaderini riske attığını belirtti.

Deak, konuşmasında, ''Üniversiteyi geri alalım, üniversite bizim ve üniversite özgürleştirir.'' dedi.

Protestocular, AB ve Macaristan bayraklarının yanı sıra, "Eğitime özgürlük", "Budapeşte evimiz", "Özgür eğitim" yazılı dövizler taşıdı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, cuma günü yaptığı Macaristan devlet radyosundaki haftalık konuşmasında, "Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre, birçok uluslararası üniversite yasaları ihlal ediyor. Buna Soros'un üniversitesi de dahil. Kim işlerse işlesin sahtekarlık, sahtekarlıktır. Yabancı diploma veren 'Soros üniversitesi', yurt dışında eğitim vermediğini kabul etti. Bu Macar hukukuna ters." demişti.

CEU'nun eğitim faaliyetlerine devam edebilmesi için Macaristan ve ABD hükümetleri arasında anlaşma imzalanması gerektiğine işaret eden Orban, "Soros üniversitesinin geleceği, Amerikan-Macar hükümetleri arasındaki görüşmelere bağlı." değerlendirmesini yapmıştı.

Macaristan Ulusal Meclisine sunulan yasa tasarısına göre, yabancı üniversitelerin ülkede faaliyet gösterebilmesi için söz konusu üniversitenin bağlı olduğu ülke ve Macaristan hükümeti arasında anlaşma imzalanmasını gerektiğini belirten Orban, CEU'nun sadece Macaristan'da eğitim vermesine rağmen çifte diploma verdiğini ama Macaristan'daki diğer üniversitelerin tek diploma vermesinden dolayı haksızlığa neden olduğunu söylemişti.

Macaristan Hükümeti, Soros tarafından desteklenen sivil toplum kuruluşlarının, Soros ve uluslararası sermayenin çıkarlarını yerel hükümetlere dikte ettirmek için kullanıldığını iddia ediyor.

Söz konusu sivil toplum kuruluşları ise Macaristan'ın izlediği sığınmacı politikasını eleştirdiklerini ve ülkedeki yolsuzlukları gün yüzüne çıkarmaları yüzünden Macar hükümeti tarafından hedef gösterildiklerini savunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :