Lübnan'da Suriyeli mülteciler için fotoğraf sergisi

Lübnan'da Suriyeli mülteciler için fotoğraf sergisi

Beyrut'ta üniversite öğrencilerinin, ülkedeki Suriyeli mülteci kamplarında çektiği fotoğraflar beğeniye sunuldu

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, Besme Uluslararası İnsani Yardım Kuruluşunun öncülüğünde üniversite öğrencilerinin, ülkedeki Suriyeli mülteci kamplarında mültecilerin hayatlarına dair çektiği fotoğraflar için sergi düzenlendi.

Kriz bölgelerinde yaşayan öğrencilerin entelektüel kapasitelerinin geliştirilmesi hedefiyle Beyrut'taki Beyrut Amerikan Üniversitesinde düzenlenen sergi için açılış töreni düzenlendi.

Törene Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes'i temsilen katılan büyükelçilik müsteşarı Bekir Utku Atahan, yaptığı konuşmada, Besme'ye Suriyeli mülteciler konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği çalışma için teşekkür ederek, Lübnan'ın beş yıldır mültecilere ev sahipliği yaptığını ve ülkenin ağır bir yükü omuzladığını söyledi.

Türkiye'nin de 3 milyon civarında mülteciye ev sahipliği yaptığını ve bu nedenle Türkiye'nin Lübnan'ı anladığını dile getiren Atahan, bu tarz etkinlikler sayesinde mülteci sorununa yönelik farkındalığın artacağını umduğunu ifade etti.

Konuşmalardan sonra fotoğrafları çeken öğrencilerin hikayeleri ve tecrübelerini konu alan film gösterimi katılımcılara sunuldu. Daha sonra fotoğrafları çeken öğrencilere sertifikaları verilerek serginin açılışı yapıldı.

Besme Uluslararası İnsani Yardım Kuruluşunun Genel Sekreteri Gülşen Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Besme'nin 2014'te Lübnan'da kurulduğunu, derneğin Yemen ve Suriye'de de insani yardım faaliyetleri, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları üzerine çalıştığını söyledi.

Önceliklerinin mülteci kadın ve çocuklar olduğunu dile getiren Sağlam, düzenledikleri etkinlik ile hedeflerinin, gençleri mülteciler ve insani kriz bölgeleri konusunda eğitmek ve sosyal sorumluluk sahibi olmalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Besme'nin genel sekreter yardımcısı Niyazi Güneş Atay ise kriz bölgelerinde yaşayan gençlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasından sonra entelektüel kapasitelerini geliştirmeyi hedefleyerek yola çıktıklarını belirtti.

Atay, proje kapsamında öğrencilerin, öncelikle uluslararası ve yerel medya kuruluşlarında çalışan foto muhabirleri ve fotoğrafçılar tarafından eğitildiğini söyledi.

Daha sonra öğrencilerin Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin yaşadığı kamplarda fotoğraf çektiğini belirten Atay, oluşturulan jüri tarafından 45 fotoğrafın seçildiğini ve bunların sergide yer aldığını sözlerine ekledi.

Sertifika alan öğrencilerden Elsa Maria Kerem ise, Suriyeli mültecilerin hayat mücadelesinin fotoğraf yoluyla nasıl anlatılabileceğini öğrenmek için çalışmaya katıldığını belirterek, "Çalışma sayesinde fotoğrafçılığın sadece objektifin yansıttığı resim olmadığını, insanların hayatlarına da bu vesileyle dokunulabileceğini gördüm." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı