Libya'ya komşu ülkeler Cezayir'de toplanıyor

Libya'ya komşu ülkeler Cezayir'de toplanıyor

Libya özel temsilcisinin değişmesinin ardından krize ilişkin görüşmelere Cezayir'de devam edilecek

Birleşmiş Milletler (BM) Libya özel temsilcisinin değişmesinin ardından bu ülkedeki krize ilişkin görüşmelere Cezayir'de devam edileceği bildirildi.

Cezayir'in Arap Birliği, Mağrib ve Afrika İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Abdulkadir Mesahil, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, Libya'ya komşu olan Cezayir, Tunus, Mısır, Sudan, Çad ve Nijer dışişleri bakanlarının, gelecek ayın başında ülkesinde bir araya geleceğini belirtti.

Toplantının, BM Libya Özel Temsilciliğine yeni atanan Alman diplomat Martin Kobler'in yanı sıra Avrupa Birliği ve Afrika Birliği'nden bazı yetkililerin katılımıyla gerçekleşeceğini söyleyen Mesahil, Kobler'in atanmasının ardından Libya krizinin ele alınacağını kaydetti.

Mesahil, Libya krizine ilişkin Cezayir ile Mısır arasında bir anlaşmazlığın olup olmadığına yönelik soru üzerine ise "Libya'ya komşu ülkeler olarak daha önceki açıklamalarda yansıtıldığı gibi ülkenin birliğinden ve siyasi bir çözümden yanayız. Bir yerde anlaşmazlığın olduğunu bilmiyorum" şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Libya Özel Temsilcisi ve BM Destek Misyonu'nun başkanı olarak görev süresi dolan Bernardino Leon'un yerine Alman diplomat Martin Kobler'i atamıştı.

Görev süresi dolan Leon, Libya'daki tarafları uzlaştırmak için büyük çaba harcamış ve iki tarafın katılımıyla geçiş hükümeti kurulmasını önermiş ancak başarı sağlayamamıştı.

Leon, Libya görevi sırasında Birleşik Arap Emirlikleri ile iş görüşmesi yaptığının ve bu ülkeyle diplomat eğitimi için el sıkıştığının ortaya çıkması üzerine son dönemde birçok kesim tarafından eleştirilmişti. Leon'un, Libya krizinde "taraf olan bir ülke" ile yüksek meblağlı sözleşme yapmasının etik ilkelere aykırı olduğu savunulmuştu.

Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından güvenlik ve istikrarının sağlanamadığı Libya'da biri Trablus'ta diğeri Tobruk'ta iki hükümet bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı