Libya'daki Tavergalı iç göçmenler

Libya'daki Tavergalı iç göçmenler

BM Libya Özel Temsilcisi Selame ile Mısrata Belediye Başkanı Kirvad, Tavergalı göçmenlerin güvenli bir şekilde evlerine dönmesi konusunda uzlaştı

TRABLUS (AA) - Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ve Mısrata Belediye Başkanı Mustafa Kirvad'ın, 7 yıl önce evlerini terk etmek zorunda bırakılan Tavergalı iç göçmenlerin evlerine dönüşünün güvenli bir şekilde gerçekleşmesi konusunda anlaştığı belirtildi.

Libya'daki BM Destek Misyonunun Facebook sayfasından yapılan açıklamada, Selame ile Kirvad'ın, başkent Trablus'ta bir araya geldiği duyuruldu.

Açıklamada tarafların, Tavergalı iç göçmenlerin hızlı bir şekilde evlerine dönmeleri, kaldıkları kampların daimi hale gelmemesi ve dönüşlerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için hazırlık yapılması konusunda uzlaştığı kaydedildi ancak dönüş zamanıyla ilgili bilgi paylaşılmadı.

Tavergalı göçmenlerin bu ay başında evlerine dönmeye başlaması bekleniyordu ancak Mısratalı sivil ve askeri makamlar dönüşün ertelenmesini istemişti.

Taverga ve Mısrata kentinden temsilciler, Ağustos 2016'da Tunus'ta BM gözetiminde, Taverga halkının evlerine dönüş hakkını içeren bir anlaşma imzalamıştı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Aralık 2017'de, Taverga sakinlerinin şubat ayı başında evlerine döneceğini açıklamıştı.

Mısrata'ya 30 kilometre uzaklıktaki Taverga'da ikamet eden yaklaşık 40 bin Libyalı, ülkede 2011 yılında başlayan halk ayaklanmaları sırasında "Mısrata'daki devrimcilere karşı durmak ve rejime yandaşlık etmek" suçlamasıyla devrimciler tarafından bölgeden zorla göç ettirilmişti.

Taverga halkının büyük bölümü, ülkenin kuzeyindeki Trablus, Bingazi ve Ecdebiye'deki mülteci kamplarında hayatlarını idame ettiriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :