Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti kurma çabaları

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti kurma çabaları

TM yanlısı Libya güçlerinin komutanı General Hafter: - "TM'nin güvenoyu vereceği uzlaşı hükümetini destekleyeceğiz"

BİNGAZİ (AA) - Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM) yanlısı Libya güçlerinin komutanı General Halife Hafter, "TM'nin güvenoyu vereceği uzlaşı hükümetini destekleyeceğini" belirtti.

Libya resmi haber ajansı LANA'da yer alan habere göre, Mısır merkezli El-Ahram gazetesine konuşan Hafter, "TM'nin güvenoyu vereceği uzlaşı hükümetini destekleyeceğini" ifade ederek, siyasi sürecin ülkeyi uçuruma sürüklemesi durumunda seyirci kalmayacaklarını vurguladı.

Libya ordusunun siyasi işlerden uzak olduğunu kaydeden Hafter, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) güvenoyu alamaması durumunda ülkeyi yönetmek için askeri konsey kuracağı iddialarının aksine "ülkede askeri bir konsey kurulmasına karşı olduklarını" dile getirdi.

Hafter, "Libya'nın bölünmesini kabul etmeyeceğiz. Bunu kabul eden, şerefini ve namusunu satan kişidir. Libya bir kalacak. Şeref sahibi Libyalılar, ordusu ve halkıyla topraklarının bütünlüğünü koruyacak" dedi.

Aralarında UMH Başbakanı Faiz es-Sirac'ın da bulunduğu Başkanlık Konseyi üyelerinin, 30 Mart'ta Tunus'tan deniz yoluyla başkent Trablus'a geldiği bildirilmişti.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Ulusal Mutabakat Hükümeti için 4 Nisan'da sekizincisi yapılan güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler