Kültür ve Turizm Bakanı Avcı Eskişehir'de:

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı Eskişehir'de:

"Eskişehir’de Damızlık Etçi Tavuk Geliştirme Merkezi kuracağız, böylece 2017’de ilk yerli etçil anaç tavuğumuzu üretmiş olacağız"- "Desteklerde bürokrasiyi azaltacak, uygulamaları ise daha basit ve sade bir şekilde düzenleyeceğiz. Destekleme ödemelerini y

ESKİŞEHİR (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Eskişehir’de Damızlık Etçi Tavuk Geliştirme Merkezi kuracağız, böylece 2017'de ilk yerli etçil anaç tavuğumuzu üretmiş olacağız." dedi.

Avcı, Genç Çiftçi Projesi kapsamında Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen küçükbaş hayvan dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetinin kırsal kalkınma kapsamında destek verdiği Eskişehirli genç çiftçilere 960 küçükbaş hayvan dağıtım törenine katılmaktan mutlu olduğunu kaydetti.

Eskişehir'e bu proje kapsamında 4 milyon 290 bin lira ödenek tahsis edildiğini aktaran Avcı, "Bu kapsamda 77'si büyükbaş, 26'sı küçükbaş ve 40'ı da bitkisel üretim olmak üzere, 108'i kadın 143 genç çiftçi projeden yararlanmaya hak kazandı ve sözleşmeleri imzaladı" diye konuştu.

Avcı, şunları söyledi:

"Proje kapsamında 40 Bitkisel Üretim Projesi tamamlanmış ve ödemeleri yapılmıştır. 24 Eylül 2016'da Seyitgazi ve Beylikova ilçelerimizde projeden faydalanan 2 genç çiftçimize 40'ar Akkaraman ve Kıl Keçisi cinsi küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 4 Ocak 2017'de Genç Çiftçi Desteklemesi'nden 12 ilçemizde 77 genç çiftçiye toplam 462 büyükbaş hayvan verilmiştir. Bugün ise Genç Çiftçi Desteklemesi'nden 12 ilçemizde küçükbaş hayvan almaya hak kazanan 24 genç çiftçiye toplam 960 pırıt-pırlak cinsi küçükbaş hayvan dağıtımını inşallah hep birlikte gerçekleştireceğiz. Şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum. AK Parti olarak 2002 yılından bugüne birçok alanda olduğu gibi tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma alanlarında da gerçekten çok önemli projelere imza attık, çiftçilerimize çok önemli destek ve teşvikler sunduk. Eskişehirimiz de bu desteklerden en üst düzeyde faydalanan illerden biri oldu."

Eskişehirli çiftçilere 2002 yılında 35 milyon lira tarımsal destek verilmişken, bu desteği yaklaşık 4 kat artışla 2016 yılında 148 milyon liraya çıkarttıklarını dile getiren Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl mart itibarıyla Eskişehir'e 66,2 milyon lira destekleme ödemesi yaptık. Hükümetlerimiz döneminde Eskişehir'e 225,1 milyon lira hayvancılık olmak üzere toplam 1,3 milyar lira nakit hibe desteği verdik. Genç Çiftçiyi Destekleme Projesi kapsamında 2016 yılında bitirilen 143 projeye 4,4 milyon lira destek verdik. Eskişehir'de 3 ovayı 'Büyük Ova Koruma Alanı' olarak belirledik. Bunlar, Alpu, Günyüzü Ayvalı, İnönü Ovası. Eskişehir’de, 21 proje kapsamında 260,90 dekar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladık. Yem bitkileri desteğini artırdık. Eskişehir'e son 14 yılda 46,6 milyon lira yem bitkileri desteği ödedik. Yüzde 50 hibeli kırsal kalkınma desteklemeleri kapsamında ulusal kaynaklar ile Eskişehir'e toplam 46,6 milyon lira hibe sağladık. Bu hibeler ile Eskişehir'de 92 tarımsal işletme, tesis kuruldu ve modernize edildi. 2 bin 293 yeni makine ile ekipman alındı ve damla, yağmurlama sulama yatırımı yapıldı. 2003-2016 döneminde 27 tarımsal kalkınma kooperatifine 25,7 milyon lira düşük faizli kredi desteği verdik. 2002 yılında Ziraat Bankasında yüzde 59, Tarım Kredi Kooperatiflerinde yüzde 69 olan tarımsal kredi faiz oranlarını, birçok konuda sübvansiyonlu kredi uygulaması getirerek yüzde 0-8,25 aralığına düşürdük."

- "Üreticilerimiz artık aldığı krediyi geriye ödeyecek seviyede"

Eskişehirli çiftçilere 2016 yılında 433,8 milyon lira tutarında faiz indirimli tarımsal kredi desteği sağladıklarını da değinen Avcı, "Üreticilerimiz artık aldığı krediyi geriye ödeyecek seviyede. Eskişehir’de tarımsal kredilerin geri dönüş oranları 2002 yılında Ziraat Bankasında yüzde 34,4, Tarım Kredi Kooperatiflerinde yüzde 83 iken, 2016 yılında Ziraat Bankasında yüzde 98,5, Tarım Kredi Kooperatiflerinde ise yüzde 98,2 olmuştur. Sıfır faizli hayvancılık kredisi kapsamında 2010 yılından bugüne kadar bin 635 çiftçiye 79,3 milyon lira kredi kullandırdık. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri kanalıyla." değerlendirmesinde bulundu.

Avcı, "Parçalanmış tarım arazilerini birleştirmek adına yürüttüğümüz, 'Arazi Toplulaştırma Çalışmaları' kapsamında Eskişehir'de 47 milyon lira kaynak kullanılarak 122 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmalarını bitirdik. 11 bin hektar alanda çalışmalarımız devam etmektedir. Milli tarımı destekleme projesi kapsamında da çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Her havzada en uygun ve en iyi yetişen ürünleri tespit ettik. Stratejik ve arz açığı olan 21 ürünü havza bazında destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. Ülkemiz için önemli olan buğday ve yem bitkilerini bütün havzalarımızda destekledik. Yeni dönemde ise çiftçilerimiz için destekleme modelini sadeleştiriliyor, girdi desteklerini artırıyoruz." diye konuştu.

Yeni dönemde desteklenecek ürünlerin 3 yıllık dönemler halinde açıklanacağını anlatan Avcı, "Desteklerde bürokrasiyi azaltacak, uygulamaları ise daha basit ve sade bir şekilde düzenleyeceğiz. Destekleme ödemelerini yılda iki kez nisan-mayıs, eylül-ekim topluca yapacak, üreticimizin finansmana en fazla ihtiyaç duyduğu dönemde desteğini almasını sağlayacağız. Mazot maliyetinin yüzde 50'si, gübre maliyetinin yüze 40'ını destekleyeceğiz. 2017 yılında sebze fidelerini de ilk kez destek kapsamına alacağız. Fide ve fidan maliyetinin yüzde 40'ını destekleyeceğiz. Hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modelimizle yerli üreticimizi destekliyoruz. Bu kapsamda Eskişehirimizin damızlık koç ve teke üretim merkezi yapmayı planlıyoruz. En az 500 baş kapasiteli Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezleri kuracağız." ifadesini kullandı.

Ağıl yapımına, alet-ekipman alımına ve damızlık hayvana yüzde 50 hibe vereceklerini dile getiren Avcı, "Küçükbaşta damızlık ihtiyacını bu merkezlerden temin edeceğiz. Türkiye'yi şap hastalığından ari hale getirecek tedbirler alıyoruz, bu konuda da üreticimizi rahatlatacağız." diye konuştu.

Eskişehir'e bir müjdesinin bulunduğunu ifade eden Bakan Avcı, "Eskişehir'de Damızlık Etçi Tavuk Geliştirme Merkezi kuracağız, böylece 2017’de ilk yerli etçil anaç tavuğumuzu üretmiş olacağız. Hamdolsun ülkemiz, her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da hak ettiği konuma hızla geliyor. İnşallah sizlerin desteği ve teveccühü ile önümüzdeki dönemde daha güzel, daha hayırlı işler yapacağız." ifadesini kullandı.

Törene, Avcı'nın yanı sıra Vali Azmi Çelik, AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :