KSO Başkanı'ndan "büyüme" değerlendirmesi

KSO Başkanı'ndan "büyüme" değerlendirmesi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu:- "Hükümetimizin aldığı tedbirler ve yapısal reformlarla son çeyrekte ekonominin tekrar büyüyeceğini düşünüyoruz"

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, hükümetin aldığı tedbirler ve yapısal reformlarla son çeyrekte ekonominin tekrar büyüyeceğini düşündüklerini bildirdi.

Zeytinoğlu, Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi.

Ekonominin 7 yıl aradan sonra ilk kez küçüldüğünü, 27 çeyrektir büyüyen Türkiye ekonomisinin ilk kez negatife döndüğünü vurgulayan Zeytinoğlu, "Bu gelişme, 15 Temmuz kalkışmasının ekonomiye en belirgin daraltıcı yansıması oldu. 15 Temmuz kalkışmasının ekonomimize en belirgin daraltıcı etkisinin üçüncü çeyrekte yansıdığını biliyoruz." ifadesini kullandı.

Zeytinoğlu, üçüncü çeyrekteki daralmaya rağmen ‘umutlu’ olduklarına işaret ederek, art arda açıklanan yapısal reformlarla son çeyreğe biraz daha umutlu baktıklarını, hükümetin aldığı tedbirler ve yapısal reformlarla son çeyrekte ekonominin tekrar büyüyeceğini düşündüklerini belirtti.

- "Yılı yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme oranı ile kapatabiliriz"

Büyüme oranının 2016 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 gerilediğini aktaran Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"GSYH’da üçüncü çeyrekte gerçekleşen yüzde 1,8 gerilemeyi tahminlerimizin üzerinde olmasına rağmen bekliyorduk. Yılın dokuz ayında ortalama büyüme oranımız yüzde 3’ün altına geriledi. Umarız son çeyrekteki toparlanma ile yılı yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme oranı ile kapatabiliriz. Bu yıl GSYH hesaplamaları Avrupa Birliği Yönetmeliklerine uygun olarak revize edildi. Bu çeyrekten itibaren gayrisafi yurtiçi hasıla hesaplama yönteminin revize edilerek yapıldığını görüyoruz. Yeni hesaplama ile yılın birinci ve ikinci çeyrek büyüme rakamları da değişti. Zincirleme hacim endeksine göre hane halkının tüketimi yüzde 3,2 ve ihracat yüzde 7 azalırken, ithalat yüzde 4,3 ve devletin tüketim harcamaları yüzde 23,8 artmış olduğunu, buradan da sadece kamu harcamalarının ekonomiye katkı verdiğini görüyoruz."

Zeytinoğlu, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde imalat sanayinin katkısının yüzde 1,4 ve hizmetler sektörünün katkısının yüzde 8,4 gerilediğinin altını çizerek, "Hizmetler sektörü ve özellikle sanayinin GSYH içindeki katkısının ciddi oranda gerilediğini gözlemliyoruz. Bizim uzun vadeli perspektifimizde ihracata ve yatırımlara dayalı bir ekonomik büyüme modeli var. Diğer taraftan iç taleple ilgili en önemli göstergelerden biri olan hane halkı nihai tüketim harcamalarının 2016 üçüncü çeyreğinde yüzde 3,2 azaldığını görüyoruz. Son dönemlerde büyümede etkili olan iç talebin de yaşanan olumsuz koşullardan ve öngörülebilirliğin zayıflamasından gerekli katkıyı veremediğini görüyoruz." ifadesini kullandı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi İstatistiklerine de değinen Zeytinoğlu, geçen yılın ekim ayından itibaren baz etkisinin kalkması ile cari açığın 33,8 milyar dolara yükseldiğini, bir sonraki ayda da yıllık cari açıkta sınırlı yükselişin devam edeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler