Kızıldeniz'deki iki adanın Mısır'dan Suudi Arabistan'a geçmesi

Kızıldeniz'deki iki adanın Mısır'dan Suudi Arabistan'a geçmesi

Mısır Sosyalist Devrimciler Hareketi, cuma günü ülke genelinde düzenlenmesi planlanan gösterilere katılacağını bildirdi

KAHİRE (AA) - Mısır'da Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a bırakılmasının ardından bu karara tepki olarak gelen gösteri çağrıları artarak devam ediyor.

Mısır Sosyalist Devrimciler Hareketi, cuma günü ülke genelinde düzenlenmesi planlanan gösterilere katılacaklarını duyurdu.

Ülkedeki tüm siyasi güçleri Sanafir ve Tiran adalarının Suudi Arabistan sınırlarında kaldığı anlaşmanın iptal edilmesi için düzenlenecek gösterilere katılmaya çağıran hareket, Mısırlıların anlaşma iptal edilene kadar protestoları sürdürmesini istedi.

Suudi Arabistan ile Mısır arasında çizilen yeni deniz sınırı anlaşması gereği Sanafir ve Tiran adalarının Suudi Arabistan tarafında kalması nedeniyle Mısır'da yönetim yanlısı ve karşıtı birçok kesim protesto çağrısı yapmıştı.

Eski Suudi Arabistan Kralı Abdulaziz el-Suud, 1950 yılında Sanafir ve Tiran adalarının güvenliğinin sağlanması için Mısır'ın himayesine girmesini, Mısır yönetiminden talep etmişti. İki ada 66 yıldır Mısır’ın himayesindeydi.

Adaların Suudi Arabistan kraliyet ailesine ait olduğu belirtiliyor.

Tiran Adası, Akabe Körfezi'ni Kızıldeniz’den ayıran Tiran Boğazı'nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası'nın 6 kilometre doğusunda yer alan adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Tiran Adası'nın hemen doğusunda yer alan Sanafir Adası'nın ise 33 kilometrekare büyüklüğünde olduğu kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :