Kıbrıs'ta Rum liderin müzakere masasını terk etmesi

Kıbrıs'ta Rum liderin müzakere masasını terk etmesi

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'yi kabul etti- Eide:- "Müzakerelerde zor bir zaman içerisinde bulunuyoruz. Bu, Kıbrıslı Türk ve Rum toplumlarını arasındaki güveni erozyona uğratan konularından kaynaklanıyor"- "

LEFKOŞA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugünkü liderler görüşmesinde Rum lider Nikos Anastasiadis'in masadan kalkmasına ilişkin, müzakerelerde zor bir zaman içerisinde bulunduklarını, bunun Kıbrıslı Türk ve Rum toplumlarını arasındaki güveni erozyona uğratan konularından kaynaklandığını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Yaklaşık iki saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafı adına müzakereleri yürüten Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da hazır bulundu.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Eide, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i bugün yaşananlarla ilgili bilgilendirdiğini ve onun da durumun olumlu bir noktaya çekilmesi için elinden geleni yapmasını istediğini belirterek, Guterres’in bu gibi gerilemeler yaşanmasının zaman zaman mümkün olduğunu kendisine hatırlattığını bildirdi.

- "Müzakerelerde zor bir zaman içerisinde bulunuyoruz"

Müzakere sürecinin liderler tarafından yürütülen bir süreç olduğunu işaret eden Eide, müzakerelerde zor bir zaman içerisinde bulunduklarını, bunun Kıbrıslı Türk ve Rum toplumlarını arasındaki güveni erozyona uğratan konularından kaynaklandığını söyledi.

- Gelinen noktada nasıl ilerlenebileceği önemli

BM'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, gelinen noktada nasıl ilerlenebileceğinin önemli olduğunu ve iki liderin de müzakere sürecini durdurmak değil devam ettirmek yönünde taahhütleri bulunduğunu belirterek, Akıncı’nın bu toplantıda ifadesini yinelediğini, Anastasiadis için de bunun geçerli olduğunu aktardığını vurguladı.

Müzakere sürecinin çöküntüye uğramasını ve müzakerelerde elde edilen ilerlemenin yıkılmasını isteyen bazı çevrelerin yaşanan bu gerilemeyi ilerleyen günlerde kullanabileceğine dikkati çeken Eide, liderlerin sorunun çözümü için uğraş verme kararı aldıklarını, BM’nin de yardımını istediklerini, bunun önemli olan nokta olduğuna işaret etti.

Eide, her iki toplumun da geçmişte acılar yaşadığını, bunları yarıştırmak ve karşılıklı suçlamalar yerine yapılması gerekenin nereye gidilmek istendiğine ve geleceği konuşmaya yönelmek olduğunu belirterek, tüm ilgili taraflarla her iki toplumun kabul edebileceği güvenlik ve garantiler üzerinde çalıştıklarını, çözüm fırsatını değerlendirmek gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs müzakereleri, Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Bugünkü liderler görüşmesinde Rum lider Anastasiadis, büyük bir öfkeyle "Söyleyecek bir şeyim yoktur." diyerek ve kapıyı sert bir şekilde vurarak müzakere masasını terk etmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :