Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Kıbrıs sorununun çözümü, birleşik federal bir ülke olarak daha iyi bir ekonomik yapıyı mümkün kılacak. Yeni federal devletle Türkiye arasında yeni birçok fırsatlar doğacak"- "Kıbrıs'ta federal bir çözüm için son şans olacağına

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorunu çözümünün, birleşik federal bir ülke olarak daha iyi bir ekonomik yapıyı mümkün kılacağını belirterek, "Yeni federal devletle Türkiye arasında yeni birçok fırsatlar doğacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakerelerinde görüşmelerin formatını değiştirerek, geriye kalan önemli konuları çözmek ve süreci tehlikeye atabilecek hiçbir boşluk bırakmamak için yoğunlaştırılmış görüşmeler yapılması gerektiğini kaydetti.

Müzakerelerde, toprak ve güvenlik konularının ele alınacağı günlere yaklaşıldığını ifade eden Akıncı, "Bu nedenle görüşme formatını değiştirmeliyiz. Bu konuları bir hafta veya 10 gün boyunca kesintisiz ele alabileceğimiz yeni bir görüşme formatına geçmeliyiz. Bu başlıkları tamamlamamızın ardından da garanti ve güvenlik başlıklarını sonuçlandırmak üzere, en sonunda garantör ülkelerin de yer alacağı beşli bir toplantı yapmamız da gerekecektir.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, geçen zamanın sürecin aleyhine işlediğini, karşılıklı olarak anlayışı sağlamanın liderlerin görevi olduğunu söyledi.

Rum tarafının, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile İstanbul'da görüşmesine gösterdiği tepkinin aşırı ve ölçüsüz olduğuna işaret eden Akıncı, “Umarım pozisyonunu yeniden gözden geçirir. Müzakerelerin terk edilmesi kesinlikle kabul edilemez.” dedi.

- Kıbrıs'ta federal bir çözüm için son şans olacak

“Kıbrıs'ta federal bir çözüm için son şans olacağına inanıyorum.” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, zaman ilerledikçe Kıbrıs sorununun çözümünün zorlaştığını vurguladı.

Kıbrıslı Türklerin Cumhurbaşkanı olarak, kendisinin ilk görevinin Kıbrıslı Türklerin haklarını korumak olduğunu söyleyen Akıncı, "Diğer toplumun makul hassasiyetlerini farkına varmak da görevimdir. Aynı şeyi karşı taraftan da bekliyorum. Empati kurarak kendini Kıbrıslı Türklerin yerine koymak Rum lider Anastasiadis’in de görevidir. Bu yönde ben elimden geleni yapıyorum." ifadelerini kullandı.

- “Çözüm daha i̇yi̇ bi̇r ekonomi̇k yapıyı mümkün kılacak”

Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümünün, birleşik federal bir ülke olarak daha iyi bir ekonomik yapıyı mümkün kılacağına da işaret ederek, yeni federal devletle Türkiye arasında yeni birçok fırsatların doğacağını vurguladı.

Adada sorunun çözümünün, kesinlikle kimsenin kaybetmeyeceği, herkesin kazançlı çıkacağı bir kazan kazan durumu getireceğine inandığını dile getiren Akıncı, Kıbrıslı Rum iş insanlarının ilk defa 75 milyon nüfuslu Türkiye ile iyi ilişkiler kurmanın ekonomik açıdan yaratacağı yeni imkanları fark ettiklerini söyledi.

Bunları diğer toplum için de istediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Özgürlük, eşitlik ve güvenlik. Bunlar en önemli üç unsurdur. Önceden üzerinde mutabakata varılmış çerçeve iki kesimli, iki toplumlu birleşik federal bir cumhuriyettir. Siyasi olarak eşit iki kurucu devlet yönetimi altında iki bölge istiyoruz.” diye konuştu.

Geçmişte yaşanan acılardan dolayı Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin garantörlüğünün devamını istediğine değinen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Kıbrıslı Türklerin kendilerini güvende hissedebilecekleri aynı zamanda Kıbrıslı Rumların da herhangi bir tehdit unsuru olarak algılamayacakları bir garanti sistemi ile bir çözüm sağlayabiliriz. Bu ana ilkedir. Bir toplumun güvenliği diğeri için tehdit olmamalıdır. İyi niyet ve siyasi kararlılıkla bunu sağlayabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :