Kıbrıs müzakere süreci

Kıbrıs müzakere süreci

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu:

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının dünü aratmayacak, yarınları da bugünlerden daha iyi yapacak bir anlaşma arayışında olduğunu söyledi. 

Cumhurbakan Eroğlu, Girne Halk Evi'ni ziyaret etti. Ziyarette konuşan Eroğlu, 19 Nisan'da KKTC'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, yarım kalmış müzakereleri tamamlamak için tekrar aday olduğunu belirterek, Rum lider Nikos Anastasiadis'in Akdeniz'de araştırma yapan Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi'ni bahane ederek masadan kaçtığını savundu. 

Rum liderin müzakere masasında iki bölgeliliği sulandıracak taleplerde bulunduğunu ifade eden Eroğlu, Rumların, aşırı toprak talep ettiklerini ve Kuzey’e Rumları yerleştirmek istediklerini söyledi.

Rum liderliğinin "garantörlük" sisteminin çağ dışı olduğunu öne sürerek, kaldırılmasını talep ettiğine işaret eden Derviş Eroğlu, "Bugün dünyanın birçok yerinde, özellikle de Orta Doğu’da kan akıyor. Tek kan akmayan toprak Kıbrıs adasıdır" ifadelerini kullandı.

- Kıbrıs’ta barışın sebebi, Türk askerinin varlığı 

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün Kıbrıs’ta barışın sebebinin Türk askerinin varlığı olduğunu belirterek, müzakere masasında tartışılmayan konu kalmadığını, geriye sadece karşılıklı iyi niyetin kaldığını vurguladı.

Rum tarafının anlaşma niyeti varsa, anlaşmanın mümkün olduğunu kaydeden Derviş Eroğlu şunları söyledi.

"Artık dünyanın, Rum tarafının samimi olarak anlaşma isteyip istemediğini sorgulaması gerekir. Eğer anlaşma istemezlerse boşu boşuna masada uğraşmayalım. O yüzden bir zaman limiti içerisinde bu işi bitirelim diyoruz. Maalesef bugüne kadar öyle bir niyet göremedik. Bizi silah zoruyla ortak olduğumuz devletten kovdular. BM ve AB üyesi olan bir Rum tarafı bugün bizimle anlaşma yapma isteği neden duysun? Anlaşma olabilir. Nasıl olabilir? Kıbrıs Türk halkının beklentilerini de kapsayan bir anlaşma olmalı ki yaşayabilsin. Kıbrıs Türk halkı, dünü aratmayacak, yarınları da bugünlerden daha iyi yapacak bir anlaşma arayışında. Ancak şu an Rumların sadece almaktan başka bir düşüncesi yok." 

- Ada'da "barış" ve "çözüm" kelimesi istismar edildi 

Ada'da "barış" ve "çözüm" kelimesinin istismar edildiğini söyleyen Eroğlu, Kıbrıs’ta barışın var olduğunu ve anlaşmanın eksik olduğu kaydetti.

Ada'da bulunacak anlaşmanın çatışma ortamına dönmesi halinde, hem barışın hem de anlaşmanın ortadan kalkacağını dile getiren Eroğlu, "Anlaşma barışı koruyacaksa bir anlamı vardır" değerlendirmesinde bulundu. 

Kaynak:Haber Kaynağı