Kazaklar geleneksel takı kültürünü yaşatmaya çalışıyor

Kazaklar geleneksel takı kültürünü yaşatmaya çalışıyor

Gümüş takıların kültürün vazgeçilmezleri arasında olduğu ülkede, gümüş ustaları atalarından miras aldıkları yüzlerce yıllık bilgi ve tecrübeleri eserlerine yansıtıyor- Takı ustası Berik: - "Kuyumculuk babalarımızdan kalan sanattır. Eşyaların şeklini bozma

ASTANA (AA) - ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistanlı ustalar, gümüş takıların kültürlerinin vazgeçilmezleri arasında olduğu ülkede, atalarından miras aldıkları yüzlerce yıllık bilgi ve tecrübeleri eserlerinde ortaya koyuyor.

Kuyumcular antika gümüş küpe, yüzük ve kolyelere bakım yaparak ya da geleneksel motif ve tarzdaki eserlerin üretimini sürdürerek kültürlerini de canlı tutuyor.

Küçük yaşlarda mesleğe başlayan Astana sakini Alibay Berik (53), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuyumculuğu dedesinden öğrendiğini, daha sonra Almatı kentindeki Güzel Sanatlar Kolejinin kuyumculuk bölümünü bitirdiğini anlattı.

Berik, geleneksel tarzda gümüş küpe, yüzük, kolye ve başka etnik takı çeşitlerinin yanı sıra kılıç, kalkan, bıçak ve hediyelik eşyalar da ürettiğini söyledi.

"Kuyumculuk babalarımızdan kalan sanattır. Eşyaların şeklini bozmadan, yeni bir şeyler katmadan babalarımızın yaptığı gibi genç nesillere aktarmak kuyumcuların büyük görevidir." diyen Bekir, zanaatını çocuklarına öğrettiğini, çok sayıda çırak yetiştirdiğini belirtti.

Evinin bir bölümünde açtığı müzede kendi eserlerinin yanı sıra yurt dışından getirdiği eserleri de sergileyen Berik, "Türkiye'ye birkaç kere fuara katılmak için gittiğimde kılıç ve porselen eşyalar getirdim. Şu an hepsi müzemde muhafaza ediliyor." dedi.

Son dönemlerde kadınların geleneksel tarzdaki takılara ilgisinin arttığına dikkati çeken Bekir, tasarımlarının yurt dışında da büyük ilgi gördüğünü ve çok satıldığını aktardı.

Bekir, "Eserlerim dünya üzerinde büyük liderlere hediye edilmiştir. Örneğin rahmetli Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e benim yaptığım kılıç hediye edilmişti. Şu an o kılıç Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Konutu'ndaki müzede saklı." diye konuştu.

- "Babamdan öğrendiklerini çocuklarıma aktaracağım"

Bekir'in oğlu 22 yaşındaki Ziyat Satimbek Bekir de çocukluğundan beri babasına yardım ettiğini, zorlansa da zaman içinde kuyumculuk zanaatını öğrendiğini anlattı.

Satimbek Bekir, "Babamdan öğrendiklerimi devam ettirmek ve kendi çocuklarına aktarmak istiyorum." ifadesini kullandı.

Takı ustası Bekir, atölyesine gelen müşteriler için özel sipariş ürünler de hazırlıyor.

Müşterilerden Roza Erbasova, milli tarzdaki takıları çok beğenerek taktığını belirterek, Bekir'in ününü duyarak alışveriş yapmaya geldiğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :