İtalya’da Gentiloni hükümeti dönemi

İtalya’da Gentiloni hükümeti dönemi

Başbakan Gentiloni: - "Hükümetimiz sorumluluk sahibidir ve parlamentoda yeterli güven oyuna sahip olduğu sürece işinin başındadır"

ROMA (AA) – İtalya’nın yeni başbakanı Paolo Gentiloni, parlamentoda yeterli güven oyuna sahip oldukları müddetçe görevlerini sürdüreceklerini söyledi.

Çift kanatlı parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinde konuşan Başbakan Gentiloni, görev süresi 2018'de sona erecek 5 yıllık 17. yasama döneminde kurulan 3. koalisyon hükümetinin programına ilişkin bilgi verdi.

Hükümetinin ne zamana kadar görev yapacağı konusuna ilk kez bu konuşmasında yer veren 62 yaşındaki Başbakan, İtalya’nın karşı karşıya olduğu zorlukların farkında olduklarını belirtti. Gentiloni, "Hükümetimiz, devlette devamlılığı temin eden, sorumluluk sahibi bir hükümettir ve parlamentoda yeterli güven oyuna sahip olduğu sürece işinin başındadır. Aynı zamanda, tüm enerjisiyle İtalya’nın ve İtalyanların mücadelelerine odaklanma niyetindedir." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyinin perşembe günü yapılacak zirvesine değinen Başbakan, "Konseyde net bir pozisyonumuz olacak. Katı tasarruf beklentileri ve göçmenler konusunda sorumluluk paylaşımına gitmeyenlere gösterilen fazla toleransın kabul edilemez olduğunu belirteceğiz." diye konuştu.

Sorunlu kredi kriziyle karşı karşıya olan İtalyan bankalarıyla ilgili adım atacaklarını belirten Gentiloni, bankacılık sektörünün istikrarını temin etmek maksadıyla müdahale etmeye hazır olduklarını bildirdi.

Hükümet krizi sırasında konuşulan erken seçim senaryolarını rafa kaldıran seçim yasasındaki büyük ikileme de değinen Gentiloni, muhalefete katkıda bulunma çağrısı yaparak, "Hükümet, parlamenter güçler arasında Meclis ve Senatonun farklılık gösteren seçim yasalarının uyumlu hale getirilmesinde başrolde olmayacak ama aracı olacak. Bu noktada sorumluluk muhalefete de kalıyor. Biz de bu sırada pencereden bakmacağız. Süreci kolaylaştırmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Başbakan Gentiloni’nin konuşması sırasında muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi, Kuzey Birliği Partisi milletvekillerinin sıraları boş kaldı. Muhalefet, genel kurula katılmayarak, "Renzi hükümetinin kopyası" yakıştırması yaptıkları Gentiloni hükümetini protesto etti.

Gentiloni liderliğindeki 64. koalisyon hükümeti, bu akşam Temsilciler Meclisinde, yarın da Senatoda güven oyu arayacak.

Öte yandan dün kabinesini kamuoyunu açıklayarak, yemin eden Gentiloni ve kabinesi, bugün İtalyan gazetelerinin manşetindeydi. İtalyan basınının ortak eleştiri konusu ise Gentiloni hükümetindeki bakanların büyük kısmının Renzi hükümetindekilerle aynı olması oldu.

La Republica gazetesi, "Gentiloni: fotokopi hükümeti", Corriere della Sera gazetesi; "Hükümet var ama aynı zamanda az yeni isim var", La Stampa; "Gentiloni hükümeti ama bakanlar Renzi’nin", Il Giornale ise "Hükümet ölü doğuyor" manşetiyle yeni kabineyi duyurdu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler