İstanbul zirvelerin merkezi

İstanbul zirvelerin merkezi

Suriye'deki iç savaş, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, Katar ve diğer Arap ülkeleri arasındaki kriz, Arakanlıların Myanmar'da maruz kaldıkları katliam gibi bölgesel ve küresel sorunların çözümünde Türkiye ve İstanbul'un rolü giderek art

İSTANBUL (AA) - SEFA MUTLU - Suriye'deki iç savaş, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, Katar ve diğer Arap ülkeleri arasındaki kriz, Arakanlıların Myanmar'da maruz kaldıkları katliam gibi bölgesel ve küresel sorunların çözümünde Türkiye ve İstanbul'un rolü giderek artıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye siyaset, enerji, finans, turizm gibi konularda düzenlenen uluslararası zirvelerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 8 Şubat'ta gerekleşen telefon görüşmesinde, Afrin ve İdlib olmak üzere Suriye'deki son gelişmeler ele alındı. Görüşmede ayrıca, Türkiye, Rusya ve İran'ın ilki Soçi'de gerçekleştirilen liderler zirvesinin ikincisinin İstanbul'da yapılması kararlaştırıldı.

Bu süreçte Rusya Devlet Başkanı Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, birçok kez Türkiye'yi ziyaret ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu iki ülkeye ziyaretler gerçekleştirdi.

Söz konusu üç ülkenin devlet başkanları haricinde dışişleri bakanları ve askeri yetkilileri belli dönemlerde bir araya geldi. Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünü esas alarak yürüttüğü Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları ile sınır bölgelerinde güvenli alanlar oluşturuldu.

Harekatlar, Türkiye'nin müzakerelerdeki pozisyonunu da güçlendirirken, Soçi'deki üçlü zirvenin devamı ve ikinci buluşmanın Türkiye'de yapılması kararının verilmesini sağladı.

- Kudüs'e destek zirvesi İstanbul'dan

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma yönündeki planını açıklamasının ardından dönem başkanı Türkiye'nin ev sahipliğinde 13 Aralık 2017'de olağanüstü toplandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen toplantıya 16'sı lider düzeyinde, 48 ülkeden katılım oldu.

İstanbul'dan verilen mesaj ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yürüttüğü diplomasi ile Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulu'nda ABD'nin tehditlerine rağmen 9'a karşı 128 oyla kabul edildi. Oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı.

- Turizm, kültür ve ekonomide de ilgi odağı İstanbul

Dünya siyasetindeki önemi her geçen gün artan İstanbul, turizm, kültür ve ekonomi gibi alanlarda da birçok zirve, konferans ve kongreye ev sahipliği yaptı.

İstanbul 2017'in ilk aylarında EMITT 2017 Turizm Fuarı, Dünya Turizm Fuarı, 4. CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı, Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu, Avrupa Afet Riskleri Azaltılması Forumu, 5. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı, Atlantik Konseyi Zirvesi gibi organizasyonları düzenledi.

Mayıs ayında Uluslararası Kudüs Vakıflar Toplantısı, 13. Uluslararası Savunma Sanayisi Fuarı, 4. Uluslararası İstanbul Su Forumu, 23. Uluslararası İstanbul Ev Tekstili Fuarı, KEİ Tarım Bakanları Toplantısı, KEİ Kuruluş Yıldönümü Zirvesi gibi etkinlikler İstanbul'da gerçekleştirildi.

Temmuzda TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın ev sahipliğinde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi'nin (KEİPA) 49. Genel Kurulu'nun yanı sıra Dünya Petrol Kongresi, Afrika'da Sağlık Uluslararası Kongresi gibi etkinlikler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok uluslararası siyasinin katılımıyla düzenlendi.

Eylül ayında İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği 1. Genel Kurulu, Avrupa Ombudsmanlar ve Akdeniz Ombudsmanlar Birliği Yürütme ve Yönetim Kurulu Toplantısı'na İstanbul ev sahipliği yaparken, Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya arasında istişare ve eşgüdüm platformu olarak hayata geçirilen "MIKTA" girişiminin 3. Parlamento Başkanları Toplantısı da organize edildi.

"Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı ekim ayında icra edilirken, 18 Ekim'de "TRT World Forum" birçok siyasi, iş insanı ve sivil toplum ve medya temsilcisini bir araya getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi ise küresel çapta katılımcıların İstanbul'da ağırlanmasını sağladı.

Asya Parlamenter Asamblesi 10. Genel Kurulu, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin 33. Toplantısı kasım ayında İstanbul'da düzenlenen önemli etkinlikler oldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler