İspanya siyasi belirsizlikte güvenoylamasına gidiyor

İspanya siyasi belirsizlikte güvenoylamasına gidiyor

Mevcut durumda ülkeyi yöneten sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) lideri ve Başbakan Mariano Rajoy, azınlık hükümeti kurmak için 30 Ağustos'ta mecliste güvenoylamasına gidecek- Güven oyu alması için 176'yı bulması gereken PP'ye mevcut durumda destek verecek

MADRİD (AA) - İspanya'da geçtiğimiz 26 Haziran'daki erken genel seçimleri kazanan ancak tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemeyen Halk Partisi (PP), hükümeti kurmak için henüz yeterli desteği bulamamasına rağmen 30 Ağustos'ta mecliste güvenoylamasına gidecek.

Meclis Başkanı Ana Pastor, geçtiğimiz 28 Temmuz'da Kral 6. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen mevcut Başbakan ve Halk Partisi (PP) lideri Mariano Rajoy'un getirdiği öneri doğrultusunda, 30 Ağustos tarihinde mecliste güvenoylamasına gidileceğini duyurdu.

Rajoy, şimdiye kadar yürüttüğü siyasi girişimlerde sadece liberal görüşlü Ciudadanos (Vatandaşlar) ve Kanarya Koalisyonu'nun (CC) desteğini alabildi. Ciudadanos'un hükümet kurma müzakerelerine başlamak için getirdiği, güvenoylaması için tarih belirleme ve yolsuzlukla mücadelede yapılmasını istediği 6 maddelik ön şartı bugün kabul eden Rajoy, partisinin Merkez Yürütme Kurulu'nu topladıktan sonra Ciudadanos ile müzakerelerin yarından itibaren başlayacağını açıkladı. PP ve Ciudadanos'un Meclis Sözcüleri tarafından yarın imzalanacağı belirtilen yolsuzlukla mücadele anlaşmasından sonra her iki parti adına müzakerelere katılacak isimlerin de belirleneceği kaydedildi.

Ciudadanos partisinin lideri Albert Rivera, basına yaptığı değerlendirmede "En kısa sürede bir hükümet kurulması için kararlı bir adım atıldı." dedi. Rivera, partisinin hiçbir şekilde yeni kurulacak hükümete girmeyeceğini sadece PP ile yapılacak müzakereler sonunda anlaşmaya varılması halinde dış destek vereceklerini söyledi.

350 sandalyeli İspanyol meclisinde güvenoyu alınması için 176 oya ihtiyaç bulunurken, 137 milletvekiline sahip PP'ye dış desteği veren Ciudadanos (32) ve CC'nin (1) oylarıyla toplam sayı 170 olarak çıkıyor. PP lideri Rajoy, sağlam bir hükümet kurmak için ana muhalefette olan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) desteğine ihtiyaç duyduğunu her konuşmasında vurgulasa da şimdiye kadar sosyalistlerinden hiçbir olumlu yanıt alamadı. PSOE lideri Pedro Sanchez, ideolojik olarak tamamen karşısında oldukları PP'nin güvenoylamasına "hayır" diyeceklerini bir çok kez dile getirdi. Ülkenin 3. büyük siyasi partisi konumuna gelen radikal sol görüşlü "Unidos Podemos"un lideri Pablo Iglesias ise Rajoy'un güvenoyu almakta başarısız olması halinde PSOE ile diyaloğa hazır olduklarını ifade etti.

Gelecek 30 Ağustos tarihinde Rajoy'un sunacağı azınlık hükümetinin mecliste güvenoyu alamaması halinde yılbaşına denk gelen bir dönemde İspanya'nın 3. genel seçime gitme riski bulunuyor.

Son 8 ayda iki genel seçim geçiren ve hükümetin kurulamamasından dolayı siyasi belirsizlik içinde bulunan İspanya'da ekonomi de yeniden alarm vermeye başladı. İspanya hükümetinin bir an önce kurulup, 2017 devlet bütçesini 30 Eylül tarihinden önce AB Komisyonu'na sunması gerekiyor. AB Komisyonu geçtiğimiz temmuz ayında aldığı kararda, bütçe açığı GSYH'nin yüzde 3'ün üzerinde olan İspanya'ya ceza verilmesini erteleyip, bütçe açığını düşürmesi için 2018 yılına kadar süre vermişti.

350 sandalyeli İspanyol meclisinde 26 Haziran seçimlerinin ardından dağılım şu şekilde oluşmuştu: PP 137, PSOE 85, Unidos Podemos 71, Ciudidadanos 32, diğerleri 25.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler