"İslam Vakfı'nın kuruluşunda Müslümanlar pek dikkate alınmıyor"

"İslam Vakfı'nın kuruluşunda Müslümanlar pek dikkate alınmıyor"

Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Oğraş:- "Fransa İslam Vakfının kuruluş çalışmalarında Müslümanların görüşü pek alınmıyor. Belirledikleri bir sistemi empoze etmeye çalışıyorlar"- "Düşünebiliyor musunuz mesela Türkiye’de devlet eliyle Hristiyanlıkla

PARİS (AA) - ONUR USTA - Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkan Yardımcısı Ahmet Oğraş, Fransa’da İslam Vakfının kuruluş çalışmalarında Müslümanların görüşlerinin yeteri kadar dikkate alınmadığını söyledi.

Bu sene CFCM Başkanlığı görevine gelmesi beklenen Oğraş, Fransa İslam Vakfına ilişkin tartışmaları AA muhabirine değerlendirdi.

Oğraş, Paris Camii Rektörü Dalil Ebubekir’in vakıf çalışmalarından çekildiklerini açıklamasının Müslümanların projedeki rolünün azaltılmasına bir tepki olduğunu belirterek "Paris Camii de İslam Vakfı projesini yürüten kadroda istediği ölçüde temsil edilmiyor. Onlar da siyaseten duruma tepki koyma kararı aldılar. Projenin en zayıf noktasının Müslümanların katılımının azlığı olduğunu öne sürüyorlar." dedi.

- "Müslümanlara bir sistemi empoze etmeye çalışıyorlar"

Fransa İslam Vakfının kuruluş çalışmalarında Müslümanların görüşlerinin pek alınmadığına işaret eden Oğraş, "Belirledikleri bir sistemi empoze etmeye çalışıyorlar. Müslümanlardan gelen tavsiyeler dikkate alınmıyor ve bildiklerini yapıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Oğraş, Fransa’daki Müslümanların kendilerini ilgilendiren bir vakıfta etkin olmamalarına tepki göstererek "Düşünebiliyor musunuz mesela Türkiye’de devlet eliyle Hristiyanlıkla ilgili bir vakıf kuruluyor. Dini bir vakıf gibi görünüyor ancak vakıftakilerin hiçbiri o dinle ilgili değil ve sadece devlet çalışanları. Bu mümkün olabilir mi?” diye konuştu.

- "İslam Vakfı çalışmasını Müslümanlardan habersiz yürütüyorlar"

Vakıf projesiyle ilgili konuşan yetkililerin siyasi söylemlerinde İslam’ı kullanmalarına karşın uygulamanın farklı olduğunu vurgulayan Oğraş, şöyle devam etti:

"İstedikleri zaman İslam ismini kullanarak araçsallaştırabiliyorlar. Ancak toplumda aşırı kesimlerden tepki aldıkları zaman kültürel bir proje denilerek geçiştirebiliyorlar. Projeyle ilgili devletteki her yetkiliden farklı bir açıklama duyuyoruz. İçişleri Bakanı bir şey söylüyor, Başbakan ya da danışmanları ondan farklı bir şey söylüyor. Herkesin ayrı bir dili var yani. Bir yandan da Müslümanlarla görüşülüyor imajı verilirken, diğer taraftan onların haberi olmaksızın çalışmaları sadece kendi istedikleri istikamette sürdürüyorlar."

- İslam Vakfına Müslüman olmayan başkan

İçişleri Bakanlığı, 8 Aralık 2016’da Fransa’da İslam dini ve medeniyetinin daha iyi tanınması amacıyla İslam Vakfının kuruluş çalışmalarının başlatıldığını duyurmuştu. Daha önce 2005'te kuruluş çalışmaları başlayan ancak faaliyete geçmeyen vakfın başkanlığına ise Cumhurbaşkanı François Hollande'ın tavsiye ettiği eski İçişleri Bakanı Jean-Pierre Chevenement’ın getirileceği açıklanmıştı.

Müslüman olmayan bir kişinin İslam Vakfının yöneticiliğine geçmesi yaklaşık 5 milyon Müslümanın yaşadığı ülkede birçok kesim tarafından eleştirilmişti. Chevenement’ın geçen yaz ülkede gündeme gelen tesettür mayosu tartışmalarında “kamu düzeni” gerekçesiyle yasakları savunarak Müslümanlara kendilerini gizlemeyi tavsiye etmesi tepki toplamıştı.

Chevenement, ayrıca camilere dışarıdan yardımın yasaklanması gerektiğini ve yardımların şeffaflık içinde gerçekleşmesine ihtiyaç olduğunu savunmuştu.

- Paris Camii Federasyonu projeden çekildi

Vakfın kuruluş çalışmalarında 7 üyeyle temsil edilen Ulusal Paris Camii Federasyonunun (FNGMP) üye sayısının 3’e düşürülmesi sonrası Paris Camii Rektörü Ebubekir, önceki gün duruma sert tepki göstererek çalışmalardan çekildiklerini açıklamıştı.

Ebubekir, yaptığı açıklamada Fransa'da yaşayan Müslümanlarla vakfın yapısına yönelik geniş çaplı istişareler yapılmamasını eleştirmişti.

Ebubekir, açıklamasında ayrıca Fransa'da mescit ve camiye sahip tüm Müslüman dernek ve federasyonlara dini inançlarının kontrol altına alınmasını hedefleyen her tür girişime karşı çıkmaları çağrısında bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler