İskoçya Başbakanı Sturgeon, Srebrenitsa'yı ziyaret etti

İskoçya Başbakanı Sturgeon, Srebrenitsa'yı ziyaret etti

Sturgeon: "Srebrenitsa hakkında çok şey izledim ve okudum. Burada en sevdiklerini kaybedenlerden dinlediklerim beni son derece etkiledi"

SREBRENİTSA (AA) - İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Bosna Savaşı sırasında binlerce kişinin katletildiği Srebrenitsa'yı ziyaret etti.

Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği'nin daveti üzerine Bosna Hersek'e gelen Sturgeon, Srebrenitsa'daki Potoçari Anıt Mezarlığı'na, Bosna Savaşı sırasında hayatını kaybedenlerin anısına çiçek bıraktı, kurban yakınlarıyla bir araya geldi.

Sturgeon, Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından, Srebrenitsa'da gördüklerini her zaman yüreğinde taşıyacağını aktararak, "Srebrenitsa hakkında çok şey izledim ve okudum. Burada en sevdiklerini kaybedenlerden dinlediklerim beni son derece etkiledi." dedi.

Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic de Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşın bir daha tekrarlanmaması temennisinde bulunarak, "Önemli bir isim olan Sturgeon bizi ziyaret etti. Kadın hisleri erkeklerden daha farklıdır. Yaşadıklarımızın bilinmesi ve duyulması bizim için son derece önemli." diye konuştu.

Strugeon, geçtiğimiz yıl İskoçya'nın başkenti Edinburg'da Srebrenitsa soykırımının 20'inci yıl dönümü kapsamında düzenlenen "Remembering Srebrenica" (Srebrenica'yı Hatırlamak) etkinliğine katılmıştı.

- Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.

Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :