İran ile nükleer müzakereler

İran ile nükleer müzakereler

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, yarın Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecek

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano'nun, yarın Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşeceği bildirildi.

UAEA'ndan yapılan açıklamaya göre, Amano bugün Tahran'a gidecek ve yarın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve diğer üst düzey yetkililerle görüşecek. Açıklamada, görüşmenin Ajans ile İran arasındaki "İşbirliği için Çerçeve" anlaşması kapsamında devam eden görüşmelere ilişkin olduğu belirtildi. Açıklamada, İran'ın nükleer programının muhtemel askeri boyutunun açıklığa kavuşturulmasını da içeren sorunların çözümünün nasıl artırılacağının ele alınacağı bildirildi.

Ziyaretin, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakereler çerçevesinde Ajansın İran ile devam eden angajmanı kapsamında gerçekleştirileceği belirtildi.

UAEA Başkanı Amano, müzakereler kapsamında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile ayrı ayrı görüşmüştü.

Müzakerelerde anlaşmazlıklardan bir tanesini denetimler konusu oluşturuyor. 5+1 ülkeleri, İran'ın kırmızı çizgi olarak ilan ettiği askeri sitelerin habersiz denetlenmesini, bilim adamlarıyla görüşülmesi ve geçmişteki nükleer faaliyetlerin askeri boyutları hakkındaki bilgilere ulaşmayı öngören bir mekanizma kurulmasını istiyor.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada ise herhangi bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini, İran'ın kırmızı çizgilerine saygı duyulan iyi bir anlaşmayı kabul edeceklerini söyledi. Arakçi, "Bir anlaşma iyi bir anlaşma olmalıdır ve iyi bir anlaşma liderin çizdiği prensiplere, çerçeveye ve kırmızı çizgilere uygun olandır ve böyle bir anlaşmaya razıyız" dedi.

Müzakerelerin, 7 Temmuz'a kadar devam etmesi bekleniyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı