Irak'taki siyasi gelişmeler

Irak'taki siyasi gelişmeler

Meclis Başkanı Cuburi'nin iki hafta sonra ilk kez başkanlık ettiği oturum sırasında, meclis içinde ve dışında tansiyon yükseldi

BAĞDAT (AA) - Irak'ta, Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'nin iki hafta sonra ilk kez başkanlık ettiği oturum sırasında, meclis içinde ve dışında gerginlik yaşandığı bildirildi.

Irak devlet televizyonunda yer alan habere göre, 176 milletvekilinin hazır bulunduğu oturuma Başbakan Haydar el-İbadi de yeni kabine listesini sunmak için katıldı.

Meclis oturumu sırasında kendilerine "eylemci" diyen bir grup milletvekilinin, salona girerek söz konusu oturumun meşru olmadığını savunan sloganlar attığı ve İbadi'nin dışarı çıkmasını istediği belirtildi.

Bu sırada Cuburi'nin eylemci milletvekillerine, "Yerinize oturun anlaşalım ve bir karara varalım. Bu iş bu şekilde olmaz ve meclisin yasal hakkını elinden alamazsınız." dediği kaydedildi. Eylemci milletvekillerinin protestosu sonucu Başbakan İbadi'nin oturumu terk ederek, meclis binasındaki Anayasa Salonu'na geçtiği aktarıldı.

Öte yandan, Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı binlerce kişi bu sabah meclis binasının da bulunduğu Yeşil Bölge girişlerinde başlattıkları eyleme devam ederken, bir grubun kapıları kırarak içeri girmeye çalıştığı bildirildi. Bunun üzerine meclis içerisinde bulunan basın mensupları ve memurların güvenlik güçleri tarafından dışarı çıkarıldığı belirtildi.

Söz konusu gerginlik üzerine meclis binasının bulunduğu bölgeye çok sayıda tank ve zırhlı araç takviyesi yapıldığı aktarıldı.

- Irak'taki siyasi tıkanıklık

Irak'ta Başbakan İbadi, 31 Mart'ta teknokrat isimlerden oluşturduğu yeni kabine listesini meclise sunmuş, ancak bazı siyasi grupların karşı çıkması nedeniyle güven oylaması yapılamamıştı. İbadi, 12 Nisan'da farklı bir listeyle meclise gelirken oylama yine ertelenmişti.

Bu arada bazı milletvekilleri mecliste oturma eylemi başlatmış ve 14 Nisan'da, 171 milletvekilinin katıldığı oturumda, hukuki geçerliliği tartışmalı bir oylama sonucunda Meclis Başkanı Cuburi ile iki yardımcısı Humam Hammudi ve Aram Şeyh Muhammed'in görevden alındığı iddia edilmişti.

Oylamanın ardından Meclis Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu oturumun anayasaya aykırı olduğu ve toplantı yeter sayısına ulaşılmadığı belirtilmişti.

Irak meclisindeki "eylemci milletvekilleri" teknokratlar hükümeti kurulmasını ve siyasal hizipçiliğe son verilmesini istiyor. Grupta, Kanun Devleti Koalisyonu'ndan eski Başbakan Nuri el-Maliki'ye yakınlığıyla bilinen bazı milletvekilleri, İyad Allavi'ye bağlı Vataniyye Koalisyonu (21) ve bazı bağımsız milletvekilleri yer alıyor.

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Ahrar Grubu (34) milletvekilleri de başta eyleme katılırken, Sadr'ın geçen hafta yaptığı çağrı üzerine grup desteğini çekmiş ve teknokratlar hükümeti listesi sunulana kadar meclis oturumlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler