Irak'ta Sadr yanlısı göstericilere müdahale edilmesi

Irak'ta Sadr yanlısı göstericilere müdahale edilmesi

Bağdat'ta Sadr yanlısı göstericiler ve emniyet güçleri arasında çıkan arbedede bir eylemci hayatını kaybetti

BAĞDAT (AA) - Irak'taki Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının, başkent Bağdat'ta düzenledikleri gösteriye güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sonucu 1 kişinin öldüğü bildirildi.

"Yüksek Seçim Komiserliği üyelerinin değiştirilmesi" talebiyle Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda bir araya gelen on binlerce Sadr yanlısı göstericinin yüksek korunaklı "Yeşil Bölge"ye yürümek istemesi sonucu, eylemciler ve güvenlik güçleri arasında arbede çıktı.

Görgü tanıkları, emniyet güçlerinin göstericileri dağıtmak için havaya ateş açması sonucu bir eylemcinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Yaşanan arbedede yaralanan eylemcilerin ise çevredekilerin yardımıyla en yakın hastanelere kaldırıldığı aktarıldı.

- İbadi'den açıklama

Öte yandan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ise gösteri sonrası çıkan arbedeye ilişkin bir yazılı açıklamaya yayınladı.

Başbakan İbadi açıklamasında, Sadr yanlısı göstericilere "yasalara bağlı kalmaları" çağrısında bulunurken, emniyet güçlerinden ise "göstericilerin can güvenliğini ve hükümet binalarını korunmalarını" istedi.

Sadr yanlıları bugün Yüksek Seçim Komiserliği üyelerinin değiştirilmesi talebiyle Tahrir Meydanı'nda toplanmıştı. Burada düzenlenen gösterinin ardından eylemciler, meclis binası, başbakanlık konutu ve cumhurbaşkanlığı sarayının da içinde bulunduğu Yeşil Bölge'ye yürümek istemişti.

Şii lider Mukteda es-Sadr, eski Başbakan Nuri el-Maliki döneminde atanan seçim komiserliği üyelerinin Dava Partisi'ne yakınlıkları nedeniyle bağımsız olmadığını öne sürüyor.

Irak'ta yerel seçimlerin 16 Eylül'de, genel seçimlerin ise Nisan 2018'de yapılması öngörülüyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :