Irak Yüksek Eğitim Bakanlığı heyeti Türkiye'yi ziyaret etti

Irak Yüksek Eğitim Bakanlığı heyeti Türkiye'yi ziyaret etti

Heyet, YÖK ve TİKA'da temaslarda bulundu

ANKARA (AA) - Irak Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı heyeti, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından düzenlenen program kapsamında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile akademik alanda yapılabilecek iş birliği fırsatlarını görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret etti.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, Irak'ta yaşanan uzun süreli savaş ve DEAŞ ile mücadele esnasında ülkenin ekonomik ve altyapı olarak ciddi anlamda zarar gördüğü, milyonlarca kişinin yerlerinden edildiği hatırlatıldı. Bu olumsuzluklardan eğitim sektörünün de etkilendiğine işaret edilen açıklamada, özellikle Türkmenlerin yaşadığı bölgelerde etkili olan DEAŞ'ın eğitim kurumlarını hedef aldığı kaydedildi.

Irak Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı heyeti, YÖK ile Irak Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı arasında başkent Bağdat’ta imzalanan "Akademik Alanda İş Birliği ve Koordinasyon" anlaşması çerçevesinde, önde gelen teknik üniversiteler ve bağlı oldukları YÖK ile akademik alanda yapılabilecek iş birliği fırsatlarını görüşmek üzere Türkiye'ye teknik ziyarette bulundu.

Heyeti ilk olarak YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er ile görüştü. Er, görüşmede Irak'ın uzun süredir yaşadığı sıkıntıların Türk halkını da derinden üzdüğünü belirterek Irak'ın kalkınma hamlelerine YÖK ve devletin diğer ilgili kurumlarıyla katkı vermek istediklerinin altını çizdi.

Irak heyeti, Bilkent Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi üst yönetimleriyle de görüştü. Bu üniversitelerde eğitim gören Iraklı öğrenci sayısının artırılmasına yönelik çalışmaların ele alındığı görüşmelerde, Irak'ta faaliyet gösteren üniversitelerin lisansüstü programlarında okuyan öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin akademik çalışmalarda ihtiyaç duydukları atölye ve laboratuvar çalışmalarında Türk öğrencilerle ortak veya bireysel çalışmalar için destek verileceği ifade edildi.

- TİKA, Irak'taki projelerine devam edecek

Heyet son olarak TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan'ı ziyaret etti. Türkiye'nin Irak'ın yeniden imarı konusunda ciddi gayret sarf edeceğini söyleyen Maskan, sadece eğitim değil, aynı zamanda sağlık, tarım gibi birçok alanda da TİKA'nın projelerine devam edeceğini vurguladı. Gelecek nesillerin iyi yetiştirilmesi kapsamında üniversitelerde sunulan eğitimlerin çok önemli olduğuna işaret eden Maskan, TİKA'nın bölgede yaşayan insanların huzurlu olmasına verdiği öneme dikkat çekti.

Irak Teknik Eğitim Kurulu Başkanı Dr. Macid Hamid Elşarfa da TİKA'nın geçen yıl TİKA Bağdat Program Koordinasyon Ofisi aracılığıyla yüksek öğretim kurumlarına yönelik gerçekleştirdiği projeler için teşekkür ederek yardımların devam etmesi temennisinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :