İnternet ilanları düzenlemesi yürürlüğe girdi: Konya'daki fiyatlara etkisi olacak mı?

İnternet ilanları düzenlemesi yürürlüğe girdi: Konya'daki fiyatlara etkisi olacak mı?

Mülk sahipleri ve otomobil satıcıları artık kimlik doğrulaması yapmadan internet ilanı veremeyecekler. Ticaret Bakanlığı, sahte ilanlar ve fiyat manipülasyonlarına karşı önlemler alıyor.

Ticaret Bakanlığı, sahte ilanlar ve fiyat manipülasyonları yoluyla tüketicilerin mağduriyet yaşadığı internet ilanlarına karşı sert önlemler alıyor. 1 Kasım 2023 itibariyle yürürlüğe giren düzenlemelerle birlikte, mülk sahipleri ve otomobil satıcıları internet ilanları verirken kimlik doğrulaması yapmak zorunda kalacaklar.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sahte isimlerle ve sahte hesaplarla fiyatları manipüle etmeye çalışanların ağır cezalarla karşı karşıya kalacaklarını belirtti. Buna ek olarak, ilanları yayınlayan internet siteleri de bu cezalardan etkilenecek ve sorumlulukları artacak.

Düzenlemeler ayrıca, emlak komisyoncuları ve oto galericilerin, sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtları veya taşınmazları ilan sitelerine koymasına izin veriyor. Böylece, yalnızca gerçek ve yetkili satıcılar ilan verebilecek.

SAHTE İLANLARA CEZA

İlan sitelerine de ek yükümlülükler getirilen düzenlemeler, sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve ilan sitelerinde yer alan bilgi kirliliğinin azaltılmasını hedefliyor. Mevzuata aykırı davrananlar için her bir ihlal için 10.000 TL ile 100.000 TL arasında idari para cezaları uygulanacak.

Kapatma cezası

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, cezaların enflasyon üzerinde artırıldığını ve kapatma cezalarının da geleceğini açıkladı. Ayrıca, bu yönetmeliklerin kesinlikle uzatılmayacağını belirtti.

Bu önemli düzenlemelerle, tüketicilerin internet üzerinden taşınmazlar ve ikinci el otomobiller hakkında güvenli ve doğru bilgilere ulaşması sağlanacak, sahte ilanlar ve fiyat manipülasyonlarına karşı etkili bir mücadele yürütülecek.

Konya'da konut fiyatları rekor seviyede

Konya'da konut fiyatları, son bir yılda %110,37 artarak rekor seviyeye ulaştı. Eylül 2023 sonu itibarıyla Konya'da ortalama satılık konut fiyatı 2.555.360 TL oldu.

Endeksa verilerine göre, Konya'da satılık konutların ortalama metrekare birim fiyatı 15.971 TL oldu. Bu rakam, bir yıl öncesine göre %100,66 artış gösteriyor.

Konya'da konut fiyatlarının artmasında, küresel enflasyonun yanı sıra, artan maliyetler ve talepteki artış etkili oldu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler