İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

BMD Başkanı Kariyo:- "Poundun değeri dolar ve avro karşısında yüzde 10 civarında düştü. Bunun kalıcı olmayacağına inanıyorum. Ancak İngiltere ile çalışan firmalarımızın gelirlerinde ciddi kayıp söz konusu olacak"- TASD Başkanı Çetin: - "İngiltere'ye ayak

İSTANBUL (AA) - Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, Birleşik Krallık'ta yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumundan çıkan Brexit (AB'den ayrılma) kararı sonrası poundun dolar ve avro karşısında yüzde 10 civarında değer kaybettiğini belirterek, "Bunun kalıcı olmayacağına inanıyorum. Ancak İngiltere ile çalışan firmalarımızın gelirlerinde ciddi bir kayıp söz konusu olacak. Bu nedenle firmalarımızın gerekli önlemleri almaları gerekiyor" uyarısında bulundu.

Kariyo, İngiltere'nin AB'den ayrılık sürecinde iki konunun kendileri için önem taşıdığını kaydederek, ilkinin Gümrük Birliği anlaşmasından kaynaklanan kazanımlar olduğunu, bunun devam etmesini istediklerini aktardı.

İngiltere tarafından, kazanımların devamı yönünde aklıselimin galip geleceğine inandıklarını bildiren Kariyo, ancak endişeleri olduğunu, her şeye rağmen kaygılarının gerçekleşmeyeceğine inandıklarını vurguladı.

Kariyo, "İkinci olarak poundun değeri dolar ve avro karşısında yüzde 10 civarında düştü. Bunun zaman içinde toparlanacağını ve kalıcı olmayacağına inanıyorum. Ancak İngiltere ile çalışan firmalarımızın gelirlerinde ciddi bir kayıp söz konusu olacak. Bu nedenle firmalarımızın gerekli önlemleri almaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.


- "Ayakkabı ihracatında şartlar eşitlenecek"


Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, İngiltere'ye 2014 yılında 32 milyon dolar ayakkabı ihracatı yapıldığını belirerek, 2015'de bu rakamın yüzde 31'lik kayıpla 22 milyon dolara gerilediğini bildirdi.

Buna rağmen İngiltere'nin ülke ayakkabı ihracatında ilk 5 içinde yer aldığını ifade eden Çetin, bu ülkenin AB'nin dışına çıkmasının Türk ayakkabıcılık sektörüne bir kayıp yaşatmayacağını vurguladı.

Çetin, "Aksine yeni dönemle birlikte ihracatımız yüzde 20 artar. İngiltere, Avrupa'da üretici olan İtalya, İspanya ve Portekiz'den herhangi bir ihracat ve ithalat işlemi yapmadan ayakkabı alıyordu. Bu da bizim rekabet gücümüzü zayıflatıyordu. Ancak AB'den ayrılıkla beraber, rakibimiz olan ülkeler avantajlarını yitirecek. Şartlar eşitlenince Türk ayakkabı sektörü önemli bir avantaj yakalamış olacak" değerlendirmesinde bulundu.


- "Dramatik sonuçla karşı karşıya kalabiliriz"


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, İngiltere'nin Türk hazır giyim sektörü için çok önemli bir pazar olduğunu belirterek, 2015 yılında İngiltere'ye 2,2 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı yapıldığını bildirdi.

Fayat, "Diğer taraftan İngiltere AB'nin büyük ekonomilerinde dış ticaret fazlası verdiğimiz tek ülke. Dolayısıyla İngiltere'nin Gümrük Birliğinin dışına çıkması ve ihracatımızın vergiye tabi olmasının başta hazır giyim sektörü Türk sanayisine çok olumsuz yansımalarını görürüz. Eğer İngiltere AB'den ayrıldığında Türkiye ile serbest ticaret anlaşması yapmaz ise ihraç ürünlerimizin yüzde 30 vergiye tabi olduğu ABD'dekine benzer dramatik bir sonuçla karşı karşıya kalabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler