İngiltere Başbakanı Cameron:

İngiltere Başbakanı Cameron:

"BM Güvenlik Konseyi'nin tam desteğine sahip olmak tercihimizdir ama bizim için en önemlisi girişeceğimiz her eylemin hem yasal olması hem de ülkemizi ve halkımızı burada korumamıza yardım etmesidir"

İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'deki hava operasyonlarına katılmak için BM Güvenlik Konseyi kararı aramayabileceklerini belirterek, "Ülkemizi güvende tutmak için ihtiyaç duyduğumuz kararları Rusya’nın vetosuna havale edemeyiz" dedi.

Cameron, İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kaması'nda her hafta yapılan Başbakana Sorular (PMQ) oturumunda soruları yanıtladı.

Bir milletvekilinin Suriye'ye yönelik hava operasyonlarına katılma kararı almadan önce İngiltere'nin BM Güvenlik Konseyi'nde bir karar çıkartılmasını bekleyip beklemeyeceğine dair sorusuna Cameron, "Tabii ki BM Güvenlik Konseyi‘nin tam desteğine sahip olmak tercihimizdir ama bizim için en önemlisi girişeceğimiz her eylemin hem yasal olması hem de ülkemizi ve halkımızı burada korumamıza yardım etmesidir. Ülkemizi güvende tutmak için ihtiyaç duyduğumuz kararları, Rusya’nın vetosuna havale edemeyiz" yanıtını verdi.

Cameron, dün de parlamentoda yaptığı konuşmada DAEŞ'in üssü olarak bilinen Suriye'nin Rakka kentini "yılanın başı" diye nitelendirerek, "Ülkemize karşı doğrudan ve büyüyen bir tehdit var ve biz bununla sadece Irak'ta değil, Suriye'de de mücadele etmeliyiz. Bunu yapma gereği Paris saldırılarından sonra daha belirginleşti" ifadelerini kullanmıştı.

İngiltere'de hükümetin Suriye'deki hava operasyonlara katılma teklifini yeniden parlamentoya getirmesi muhtemel görülüyor.

- Suriye'ye müdahale 2013'te reddedildi

Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti milletvekillerinin çoğunlukta bulunduğu Dış İlişkiler Komisyonu, bu ay başında yayımladığı raporda, İngiltere'nin DAEŞ hedeflerine hava saldırısı düzenlemektense, Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi çabalarına odaklanması gerektiğini bildirmişti.

Avam Kamarası da iki yıl önce, hükümetin "Suriye'ye askeri müdahaleyi de kapsayabilecek güçlü bir insani tepkinin verilmesi gerektiği" yönündeki prensip önergesini 272'ye karşı 285 oyla reddetmişti.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı