IKBY heyeti ABD'de temaslarda bulunuyor

IKBY heyeti ABD'de temaslarda bulunuyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı Talabani:- “Direkt olarak ekonomik desteğe ihtiyacımız var” - “Bize verilecek ekonomik desteği koşulsuz olarak kabul edebiliriz”

WASHINGTON (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, başkent Washington’da yaptığı konuşmada, aylık 100 milyon dolarlık bir açıkları olduğunu ve koşulsuz olarak böyle bir yardımı kabul edeceklerini söyledi.

ABD yönetimiyle görüşmek üzere başkent Washington’da bulunan Talabani ve IKBY İçişleri Bakanı Kerim Sincari, düşünce kuruluşu Demokrasilerin Savunuculuğu Vakfının organize ettiği konferansta konuştu.

Talabani “Direkt olarak ekonomik desteğe ihtiyacımız var” ifadesini kullanarak DAEŞ’e karşı verilen mücadelede yetersiz kaldıklarını söyledi.

Ekonomik destek konusunda ABD yönetimiyle görüştüklerini belirten Talabani, “Bize verilecek ekonomik desteği koşulsuz olarak kabul edebiliriz” dedi.

Talabani, "Ekonomik destekle birlikte bize sunulacak şartlar gelişmemize dahi yardımcı olabilir" ifadesini kullandı.

Yaşadıkları ekonomik sıkıntının temel sebeplerinden birisini “petrol fiyatlarının düşüşü” şeklinde değerlendiren Talabani, ekonomik sıkıntı çekmelerinde Irak merkezi hükümetinin de rolü olduğunu savunarak, “Irak’ın uyguladığı politikalar da rol oynuyor” dedi.

Talabani, yaşadıkları ekonomik sıkıntının devam etmesi halinde DAEŞ’e karşı verdikleri mücadelenin de zora gireceğini belirtti.

Konuşmasında Irak merkezi hükümeti ile yaşadıkları sorunlar hakkında da bilgi veren Talabani, sağlık, ekonomik ve insani yardım anlamında bir destek görmediklerini söyledi. Talabani, “Irak denilen ülkeden nasıl bir yarar gördük ki?” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Talabani, "Bir gün Kürdistan bağımsızlığını ilan etmek isterse dünyanın sonu olmayacak" şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Sincari de aynı konferansta konuşarak, yaşadıkları ekonomik sorunlar hakkında bilgi verdi.

Bölgede yaşanan ekonomik sıkıntının DAEŞ tarafından da kullanıldığına dikkat çeken Sincari, DAEŞ'in örgütlerine katılanlara 200 dolar verdiğini söyledi.

Musul’a yapılacak operasyonlar üzerine de değerlendirmeler yapan Sincari, operasyonlara destek vereceklerini fakat şehre girmeyecekleri belirterek, “Meselenin Arap-Kürt savaşına dönüşmemesi için şehre girmeyeceğiz. Şehrin dışında yer etrafında yer alacağız” şeklinde konuştu.

ABD Dışışleri Bakanlığının dünkü basın toplantısında, Sözcü Mark Toner, heyetin pazartesi günü ABD'ye geldiğini ve 15 Nisan'a kadar yönetimden yetkililerle görüşmeler yapacaklarını söylemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler