İHH'dan kimyasal saldırı mağdurları için yardım çağrısı

İHH'dan kimyasal saldırı mağdurları için yardım çağrısı

İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Koordinatörü Yemelek:- "Göç akını, parçalar halinde ve sayı giderek yükseliyor"- "Bölgenin bir KBRN acil müdahale istasyonuna ihtiyacı var"- "Herkesten insani sorumluluk çerçevesinde yardım etmelerini bekliyoruz"

İDLİB (AA) - LEVENT TOK/SELEN TEMİZER - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Suriye Koordinatörü Erhan Yemelek, Beşşar Esed rejiminin Han Şeyhun'daki kimyasal silah saldırısından kurtularak, Türkiye sınırındaki kamplara sığınan sivillerin ihtiyaçlarının karşılanması için çağrıda bulundu.

Yemelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Han Şeyhun'a yapılan kimyasal silah saldırısından sonra bölgeden Türkiye sınırına doğru göç başladığını belirtti.

Saldırıların sürmesi endişesiyle yüzlerce ailenin İdlib'in Türkiye sınırındaki Atme köyüne kaçtığını ifade eden Yemelek, "İHH olarak elimizden gelen her türlü yardımı sunuyoruz. Sığınmacıların kimyasal saldırı sonrasında barınma, beslenme ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ancak göç akını, parçalar halinde ve sayı giderek yükseliyor. Türkiye halkının bu mağdur insanlara yardım elini uzatması çağrısını yapıyoruz." dedi.

Yemelek, saldırının hemen ardından gazdan etkilenenlerin kimyasaldan arındırılması için yıkama kabini, ambulans ve açık müdahale ekiplerini harekete geçirdiklerini dile getirdi.

İHH koordinatörü, şunları kaydetti:

"Muhalif bölgedeki sağlık kurumları ile çalışmalarımız sürüyor. Suriye'de muhalif bölgeler sık sık rejimin kimyasal saldırısı ile karşı karşıya kalıyor. Bölgenin bir KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) acil müdahale istasyonuna ihtiyacı var. Bu ihtiyacı gidermek için de çalışmalar yapıyoruz. Herkesten insani sorumluluk çerçevesinde yardım etmelerini bekliyoruz."

Esed rejimi 4 Nisan'da İdlib'e bağlı Han Şeyhun'a kimyasal silah saldırısı düzenlemişti. Çoğu kadın ve çocuk, 100'ü aşkın sivil hayatını kaybederken, 500'den fazlası yaralanmıştı. Saldırının ardından yaklaşık 400 aile, Türkiye sınırındaki Kerame kampına göçmüştü.

Kimyasal savaş maddeleri ve zehirli endüstriyel kimyasal maddeler, biyolojik harp maddeleri ve toksinler, radyasyon yayan cihazlar ve radyasyon kazaları ve nükleer silah vakaları KBRN olarak adlandırılıyor.

Bu maddelere maruz kalmış kişilerin hızlıca arındırılması için KBRN acil müdahale istasyonuna ihtiyaç duyuluyor.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler