Hava Kuvvetlerinin "mahrem imamlar"ı hakim karşısında

Hava Kuvvetlerinin "mahrem imamlar"ı hakim karşısında

FETÖ'nün, Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki mahrem yapılanmasına yönelik dava kapsamında 76 "mahrem imam" ile 81 askeri personelin yargılandığı davanın ilk duruşması tamamlandı

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki mahrem yapılanmasına yönelik dava kapsamında 76 "mahrem imam" ile 81 askeri personelin yargılandığı davanın ilk duruşması tamamlandı.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülen duruşmaya tutuklu, tutuksuz 157 sanık ile avukatları ve yakınları katıldı.

Savunma yapan sanık eski Hava Uçak Bakım Üsteğmen Ali Emre Köle, tüm eğitimini devlet okullarında aldığını, örgüt üyesi olması halinde soruları alıp kazanabilecekken, yazılı sınavda askeri liseyi kazanamadığını söyledi.

Uçuş eğitiminde istifra etme sorunu nedeniyle aldığı 1 günlük raporu 2 gün sanması üzerine oda hapsi cezası aldığını, eğitim süresince baskılarla karşılaştığını anlatan Köle, üzerinde kurulan baskı nedeniyle eğitimini bıraktığını savundu.

Köle, yaşadığı bu olayın, iddianamedeki, örgütün pilot olacak subayların belirlenmesinde etkili olduğu, örgüt üyesi olmayanların jet pilotu seçilmelerini önlemek için yıldırma, düşük not verme, ceza gibi eylemlerde bulunduğu ifadeleriyle örtüştüğünü kaydetti.

15 Temmuz'da izinli olduğunu aktaran Köle, "Eğer örgüt üyesi olsaydım o tarihlerde izinden geri çağrılırdım. Örgüte üye olsam pilot yapılırdım ama pilot olmamam için her şey yapıldı. Uçuş eğitiminde beni cezalandıran kişinin Sayın Cumhurbaşkanına suikasta giden ekibin komutanı olduğunu öğrendiğimde ise hiç şaşırmadım. Hakkımda beyan veren kişi, örgüte aidat vermediğimi, katalog evliliği yapmadığımı söylüyor, kesinlikle doğrudur, hiçbirini yapmadım. Örgüt üyesi olsam bu zorlukları yaşamazdım." savunmasını yaptı.

Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan'ın "Hakkınızda ifade veren kişi kod adınızın Kemal olduğunu söylüyor, ne diyorsunuz?" sorusuna karşılık Köle, bu kişinin kendilerinden olmayanlara iftira attığını ileri sürdü.

FETÖ elebaşı Gülen ile ilgili soru üzerine Köle, "Bu örgütün 2008-2009'da TSK'ya yaptığı kumpaslarla ne olduğu ortaya çıkmıştı. Darbe girişimiyle gerçek yüzünü göstermiştir. Gülen'den ve FETÖ'den şikayetçiyim." dedi. Köle, darbeyi FETÖ elebaşı Gülen’in planladığına inandığını söyledi.

- Suçlamaları reddetti

Eski Hava Pilot Üsteğmen Ali Kemal Bayram, kim tarafından nereden atıldığı belli olmayan e-posta ile gözaltına alındığını ve tutuklandığını savundu.

Görüştüğü iddia edilen kişilerin hiçbirini tanımadığını ileri süren Bayram, Ufuk Işık'ın hakkında verdiği bilgilerin herkesin ulaşabileceği bilgiler olduğu savunmasını yaptı.

Suçlamaları reddeden Bayram, FETÖ ya da başka bir terör örgütüyle irtibatının, iltisakının bulunmadığını, FETÖ'nün okullarına, dershanelerine, yurtlarına gitmediğini, örgüte himmet, burs, bağış ve benzeri maddi yardım sağlamadığını ileri sürdü.

Bayram, alçak darbe girişimi sonrası MİT, Emniyet ve Hava Kuvvetlerinin soruşturmaları sonrasında göreve devam eden sayılı subaylardan olduğunu iddia etti.

- "Samimiyetim yoktu"

15 Temmuz'da Diyarbakır'da lojmanlarda olduğunu, uçaklar kalktıktan sonra harekat komutanının emirleri doğrultusunda filoda toplandıklarını anlatan Bayram, harekat komutanının kendisinden habersiz ve dur emrine uymadan kalkan uçaklar nedeniyle personeli topladığını kaydetti.

Filoda 15-20 dakikada bir yoklama yapıldığını ve sabah saatlerine kadar orada beklediklerini dile getiren Bayram, o gece Diyarbakır'dan kalkan pilotlardan dördünün kendi filolarında olduğunu, bu kişilerle üst devre olmaları nedeniyle samimiyetinin bulunmadığını ifade etti.

Bugünkü duruşma, bu savunmayla sona erdi. Davanın görülmesine yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler