Hamas-İran ilişkileri

Hamas-İran ilişkileri

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Burucerdi, "Bölgesel konularda hata yapmış olsa da" Hamas'a desteklerinin devam edeceğini söyledi

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) "Bölgesel konularda hata yapmış olsa da bunun diyalogla çözülebileceğini" ve "Hamas'a desteklerinin devam edeceğini" söyledi

Burucerdi, Lübnan'da yayınlanan el-Ahbar gazetesine verdiği röportajda, Tahran'ın Hamas'a desteğinin devam edeceği sinyalini verdi.

Şahıslar değil, hareket ve oluşumlarla çalıştıklarını dile getiren Burucerdi, "Hamas, İsrail ile savaşan bir cihat hareketidir. Bazen şahıslar, süreç içinde çizgiden uzaklaşıp temel yaklaşımı terk edebilir... Bizim açımızdan Hamas konusunda esas olan İsrail'e karşı direnişidir. İki pozisyon var, ya İsrail'in yanındasınızdır, ya da karşısında. Hamas, İsrail'in yanında değil bilakis karşısında. Hamas'ın bazı bölgesel konularda hata yaptığını düşünüyorsak bunu diyalog yoluyla çözme yoluna gideriz" dedi

Burucerdi, Filistin konusunda tutumlarının koşulsuz olduğunu belirterek, şu ifadelerine yer verildi:

"İran, İsrail ile savaşan tüm grup, cephe, oluşumu destekler. Dolayısıyla Hamas, İslami Cihat ve diğer direniş grupları, tabi ki Hizbullah'ı da destekliyoruz. Bizim anlayışımıza göre bugün Suriye'de olanların ana nedeni Suriye rejiminin İsrail karşısındaki direniş safındaki  gösterdiği cesaretten dolayıdır. Biz, Suriye rejimini de bu nedenle destekliyoruz"    

-Hamas'ın bölgesel ilişkileri

Tahran ve Hamas arasındaki güçlü ilişkiler, Suriye'de devrimin başlamasının ardından hareketin söylem bazında muhalifleri desteklemesi sebebiyle bozulmuştu. Halid Meş'al, 11 yıldır ikamet ettiği Şam'dan ayrılmak zorunda kalmıştı. Suriye rejimi karşısında seçtiği bu yeni pozisyondan dolayı uzun yıllardan beri askeri ve politik destekçisi Tahran ile de arası açılan Hamas ve Meş'al, 2012 yılında kapılarını harekete açan Katar'ın başkenti Doha'ya taşınmıştı.

Katar'ın Körfez'deki komşuları Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır'da yaşanan askeri darbenin ardından Hamas'ın da yakın çizgide bulunduğu Müslüman Kardeşler'e (İhvan) karşı bir çok cephede yoğun bir bölgesel mücadele başlatmıştı. Petrol zengini Riyad ve Abudabi yönetimleri, kendileri gibi Körfez İşbirliği Konseyi üyesi Katar'a Hamas yetkililerini sınır dışı etmesi yönünde yoğun baskı yapmıştı. 

Meş'al ve beraberindeki Hamas üst düzey yetkilileri, Kral Abdullah'ın hayatını kaybetmesinin ardından tahta geçen Kral Selman ile Kurban Bayramı'nda Mekke'de bir görüşme gerçekleştirmişti. Hamas ve Riyad yönetimi arasında uzun yıllardan sonra ilk kez gerçekleşen bu görüşme, Hamas ve İran'ın bölgesel rakibi Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olarak nitelenmişti.

Suudi Arabistan'ın, hareket ile gerçekleştirdiği bu temas Gazze'deki Hamas yönetimiyle gergin ilişkilere sahip Kahire'yi rahatsız etmişti. 

İran'ın yarı resmi Ehl-i Beyt Haber Ajansı da Hamas'ı "ihanet" ile suçlamıştı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı