Gürültü kirliliğine karşı farkındalık seferberliği

Gürültü kirliliğine karşı farkındalık seferberliği

İZODER, insanların yaşam kalitesini etkileyen ve giderek artan gürültü kirliliğine karşı ses yalıtımı konusunda farkındalığı artırmak için seferberlik başlattı- İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Küçükoğlu:"Gürültünün hem ruh hem beden sağlığımızda yüksek ve

ANKARA (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Şehirleşme ve sanayileşmeyle gün geçtikçe artan ses ve gürültü kirliliği, insanları ruh ve beden olarak zorlayarak, yaşam kalitesini düşürüyor. Buna karşı önlem almak amacıyla Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) ses yalıtımı konusunda farkındalığı artırmak için seferberlik başlattı.

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ses ve gürültü kirliliğinin, şehirleşme ve sanayileşmenin insan hayatına zorunlu olarak getirdiği bir unsur olduğunu söyledi.

Gürültünün insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan Küçükoğlu, "Gürültünün hem ruh hem beden sağlığımızda yüksek ve kalıcı etkisi var. Şöyle ki; günlük yaşamımızda farkında olarak veya olmayarak maruz kaldığımız gürültüler bizi fizyolojik ve psikolojik şekilde zorluyor, hayat kalitemizi düşürüyor. Konforlu ve sağlıklı bir yaşam için, yaşadığımız ortamlarda ses yalıtımının yapılması olmazsa olmaz bir koşuldur." dedi.

Özellikle hastalara ve gürültüden rahatsız olanlara çözüm getiren ses yalıtımının, iş ve yaşam alanlarında iç mekan konforunu artırdığını dile getiren Küçükoğlu, kalabalık ve çocuklu ailelerin çıkardığı gürültü seviyesini, ciddi şekilde azaltmaya yardımcı olduğunu vurguladı.

- "Gürültü kontrollü ve akustik sınıflar"

Küçükoğlu, "Ayrıca eğitim ve inovasyon alanında Finlandiya, Japonya, İsviçre gibi öncü ülkeleri incelediğimizde, okullarında ses yalıtımı ve sesin yankılanma süresi kriterlerinin çok net ve katı olduğunu görüyoruz. Bu da öğrenmeyi olumlu yönde etkiliyor. Ülkelerin geleceğini belirleyen en önemli iki etkenin doğru eğitim ve inovasyon olduğu unutulmamalı, çocukların gürültü kontrollü ve akustik düzenlemesi yapılmış sınıflarda eğitim alması kaçınılmaz olmalıdır." diye konuştu

Kentsel dönüşüm sürecinin ısı yalıtımında olduğu gibi, yalıtımsız binalara ses yalıtımı uygulaması yapılması için bir fırsat olarak değerlendirilebileceğine dikkati çeken Küçükoğlu, "Bu süreçte ses yalıtımının da zorunlu hale getirilmesiyle, kentin ve yapıların yenilenmesi ile ses yalıtımı bilinci de yükselecektir." dedi.

Ses yalıtımı konusunda insanlarda maliyetinin yüksek olduğuna dair yanlış bir algı olduğuna işaret eden Küçükoğlu, toplam inşaat maliyetinin yüzde 1-2'si seviyesinde olduğunu, bu konuda sektör ve kamuoyunda farkındalığı artırmayı çok önemsediklerini vurguladı,

Küçükoğlu, "Ses yalıtımının önemini her fırsatta dile getiriyoruz. Çünkü ses ve gürültünün olumsuz etkilerinin fark edilmesi, ses yalıtımı bilincinin geliştirilmesi, ses yalıtım sektörünün gelişmiş ülkeler seviyesine taşınması İZODER'in hedefidir. Bu yüzden ses yalıtımı konusunda farkındalığı artırmak için seferberlik başlattık." ifadelerini kullandı.

- "Ses Yalıtımı Zirvesi"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde, sektör ve İZODER’in de katkılarıyla hazırlanan "Ses Yalıtımı Yönetmeliği"nin bir an önce yürürlüğe sokulması ve yeni binalarda zorunlu hale getirilmesini isteyen Küçükoğlu, ses yalıtımında farkındalığı artırmak için yarın İstanbul Ataşehir'de "Sağlıklı ve Konforlu Bir Yaşam İçin Ses Yalıtımı" sloganıyla "Ses Yalıtımı Zirvesi" yapacaklarını dile getirdi.

Küçükoğlu, zirvede "Gürültünün İnsan Yaşamına Etkileri", "Avrupa'da Gürültü Çözümü İçin Ses Yalıtımı-Almanya Örneği", "Avrupa'da Ses Yalıtımı Yönetmelikleri ve Politikaları", "Ses Yalıtımında Türkiye'de Mevcut Yasal Durum", "Ses Yalıtımında Ülkemizde Mevcut Yasal Durum ve Çözüm Önerileri" başlıklı konuları alanında uzman isimlerle masaya yatıracaklarını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler