Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Seçim sonrası şiddet olaylarının yaşandığı ülkede okulların açılış tarihi ertelendi

LIBREVILLE (AA) - Gabon Eğitim Bakanı Florentin Mussavu, ekim ayında açılması gereken okulların ileri bir tarihte eğitim-öğretime başlayacağını bildirdi.

Mussavu, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, devlet başkanlığı seçiminin ardından çıkan şiddet olayları nedeniyle ülkede lojistik sorunu yaşandığını söyledi.

Normal şartlarda ekim başında okulların açılması gerektiğini kaydeden Mussavu, "Bir eğitim takvimi oluşturulana kadar özel ve devlete ait tüm okulların eğitime ara vermesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Sendika kaynakları ise öğretmenlerin primlerinin ödenmesi konusunda sıkıntı yaşandığını ve bu sebeple okulların açılış tarihinin ertelendiğini iddia etti.

İktidardaki Gabon Demokratik Partisi (PDG) kaynakları da sendikaların taleplerinin, güvenlik durumunun henüz düzelmediği ülkede şiddet olaylarına sebebiyet vermesinden ve muhalefetin bu durumu hükümet aleyhine kullanmasından endişe duyulduğunu kaydetti.

Ülkede 27 Ağustos'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 50,66'sını alan Ali Bongo Ondimba yeniden iktidara gelmiş, rakibi Jean Ping ise yüzde 47,24 oyla seçimi kaybetmişti. Seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhaliflerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 6 kişi ölmüş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ise ölü sayısının 100'e yaklaştığını ileri sürmüştü. Bongo, 28 Eylül'de yemin ederek devlet başkanlığı görevine resmen başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :