G20 Liderler Zirvesi

G20 Liderler Zirvesi

Çin, Japonya'ya Doğu Çin Denizi meselesine ilişkin "söz ve tavırlarında dikkatli olması" çağrısında bulundu- Çin Devlet Başkanı Şi:- "Çin ve Japonya'nın eski sorunları iyi yönetmeye, yeni problemlerden kaçınmaya ihtiyacı var"

HANGCOU (AA) - Çin, Japonya'ya Doğu Çin Denizi meselesine ilişkin "söz ve tavırlarında dikkatli olması" uyarısını yaptı.

Çin'in Hangcou kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında bu ülkede bulunan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ev sahibi ülkenin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi.

Şi, Çin ve Japonya'nın komşu ülkeler olduğunu hatırlatarak ilişkilerin uzun vadede sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesinin, "hem iki ülke halkının ortak menfaatine, hem de bölgede barış ve istikrarın yararına olacağını" söyledi.

Çin ve Japonya'nın "halen karmaşık etmenlerin etkisinde bulunduğunun" altını çizen Çin lideri, iki ülke ilişkilerinin en kısa sürede normalleşmesi temennisinde bulundu. Şi, "Çin ve Japonya'nın eski sorunları iyi yönetmeye, yeni problemlerden kaçınmaya ihtiyacı var" diyerek bölgede iş birliğini artırarak küresel ekonomik sorunlara karşı ortak mücadele yoluna gidilmesi gerektiğini belirtti.

- Japonya'dan yakın diyaloğu sürdürme çağrısı

Tarafların, aralarındaki sorunları uygun bir şekilde ele alması gerektiğini savunan Çin Devlet Başkanı Şi, "Japonya, Doğu Çin Denizi meselesinde söz ve tavırlarına dikkat etmeli." diye konuştu.

Japonya Başbakanı Abe de Pekin yönetimiyle yakın diyalog halinde olmayı sürdüreceklerinin altını çizerek Japonya'nın Çin ile finans, ekonomi ve çevre gibi alanlarda iş birliğini artırmaktan yana olduğunu vurguladı.

Doğu Çin Denizi'nde 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadalar, Çin ve Japonya arasında uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Takımadalar, Japonya'da "Senkaku", Çin'de "Diaoyü" olarak adlandırılıyor. Çin ve Japonya arasındaki gerilim, 2012'de Tokyo yönetiminin söz konusu takımadaları "kamulaştırdığını" açıklamasının ardından tırmanmıştı.

Japonya, takımadaların kendi kara suları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye gözetleme gemileri gönderen Çin'i, kara sularını ihlal etmekle suçluyor. Adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.​​


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler