Fransa’nın Libya’daki gizli askeri operasyonları

Fransa’nın Libya’daki gizli askeri operasyonları

-Savunma Bakanı Le Drian’ın "devlet sırrı açığa çıkartıldığı gerekçesiyle" soruşturma başlattığı bildirildi

PARİS (AA) - Fransa'nın, terör örgütü DAEŞ tehdidine karşı Libya'da gizli askeri operasyonlar yaptığı yolundaki haberler Savunma Bakanlığının sert tepkisine yol açtı.

Le Monde gazetesinin, "Fransa’nın, DAEŞ’e yönelik, Libya’da gizli bir şekilde hedefi iyi belirlenmiş ani operasyonlar gerçekleştirdiği" yolundaki haberinin ardından Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın, "devlet sırrının tehlikeye atıldığı" gerekçesiyle soruşturma başlattığı bildirildi.

BFM televizyon kanalı, Libya'da operasyon düzenlendiği haberinin ortaya çıkmasının, bu ülkenin doğusunda konuşlandığı düşünülen Fransız gizli servisi ve özel birliklerinin güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle Fransız bakanın, soruşturma talebinde bulunduğunu duyurdu.

Savunma Bakanlığı kaynaklarının teyit ettiği soruşturma, söz konusu haberin devlet sırrını tehlikeye atıp atmadığı konusuna açıklık getirecek.

Fransa’da devlet sırrının ifşa edilmesinden dolayı yargılananlar için 3 yıl hapis ile 45 bin avroya kadar para cezası istenebiliyor.

Le Monde’un haberinde, Libya’daki operasyonlar çerçevesinde Fransız özel birliklerinin amacının bu ülkede giderek gücünü arttıran terör örgütü DAEŞ tehdidini azaltmak olduğu’’ yorumunda bulunulmuştu.

Başbakan Manuel Valls, ocak ayında yaptığı açıklamada gerekirse ülkesinin Libya'da DAEŞ’e karşı savaşabileceğini söylemişti. Valls, "Terör tehdidi ile karşı karşıyayız, DAEŞ hepimizin ortak düşmanı. Irak ve Suriye'de olduğu gibi bu terör örgütü ile şüphesiz yarın Libya’da da savaşırız" ifadesini kullanmıştı.

Fransız basınına göre, DAEŞ özellikle Kuzey Afrika ülkelerinden gelen savaşçılarla Libya'daki askeri gücünü önemli ölçüde arttırıyor.

Birleşmiş Milletler adına hazırlanan bir raporda, Libya'daki DAEŞ'in iki ila üç bin arasında militanı olduğu belirtilmişti.

Şu ana kadar Libya'da DAEŞ'e karşı resmi olarak açıklanmış askeri bir operasyona girmeyen Fransa, Nijer'deki askeri üssünden Libya sınırında keşif uçuşları gerçekleştiriyor.

ABD de geçtiğimiz hafta Libya'daki DAEŞ hedeflerini savaş uçakları ile havadan bombalamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler