Fransa ve Rusya arasında gerginlik

Fransa ve Rusya arasında gerginlik

Sarkozy, Hollande’ın Rusya politikasını eleştirdi

PARİS (AA) – Fransa’nın eski cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Paris’e yapacağı ziyareti ertelemesi ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bu ülkeye yönelik dış politikasını eleştirdi.

Merkez sağın gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday adayları arasında yer alan Sarkozy, Haute-Savoie bölgesini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, iktidarın Rusya’ya yönelik diplomasi tarzının yanlış olduğunu savundu.

Sarkozy, "Rusya’ya yönelik politikadan üzüntü duyuyorum. Putin ile ben de aynı fikirde değilim. Ancak Fransa’nın çıkarı, Rusya ile diyaloğun sürdürülmesini öngörüyor. Elbette bu ülke ile farklı görüşlerimiz var ama diyalog kuramadan bu sorunları nasıl çözeceğiz?’’ ifadelerini kullandı.

‘’Rusya ile konuşup onun yaptıklarının kabul edilemez olduğunu anlatmamız gerekir’’ diyen Sarkozy, Suriye sorunu yüzünden Rusya ile soğuk savaş yürütmenin doğru olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Moskova ve Paris ilişkileri, Fransa'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu Suriye'nin Halep kentinde çatışmaların durdurulmasını ve askeri uçakların kent üzerinde uçuşuna son verilmesini öngören karar tasarısının Rusya tarafından veto edilmesinin ardından gerilmişti.

Hollande, Rusya'nın veto kararına tepki göstererek, Putin'i 19 Ekim'de Paris'te ağırlayacak olmaktan pişmanlık duyduğunu üstü kapalı dile getirmişti.

Bu ziyaretin artık çok fazla anlamının kalmadığı mesajını veren Hollande, Putin ile görüşmesi için "Şimdi kendime soruyorum, bunun bir faydası olacak mı? Bu gerekli mi? Bu bir baskı aracı olabilir mi? Suriye rejimi ile yaptıklarını ve Halep'te sivil halkı bombalamalarını biz durdurabilir miyiz?" ifadesini kullanmıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :