Fındıkta rekolte tartışmaları

Fındıkta rekolte tartışmaları

TTB Meclis Başkanı Cirav:- "Rekoltenin yüksek olması üretimden ihracat aşamasına kadar sektörün içinde yer alan tüm kesimler için dezavantaj değil, avantajdır"

TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındıkta rekoltenin yüksek olmasının, üretimden ihracat aşamasına kadar sektörün içinde yer alan tüm kesimler için avantaj olduğunu bildirdi.

Cirav, fındıkta rekolte tartışmaları ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 2017 ürünü fındıkta olgunlaşma döneminin sonlarına yaklaşıldığını, tahmini rekolte ile ilgili tartışmaların da sürdüğünü belirtti.

Türkiye'de fındığın yaklaşık yüzde 8 ila 9'unun Trabzon'da üretildiğini kaydeden Cirav, yaklaşık 64 bin hektarlık alanda üretimin yapıldığı Trabzon'da, son yılların en yüksek rekoltesinin gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini aktardı.

- "Üreticilerimizin her zamanki gibi beklentisi yüksektir"

Cirav, Türkiye genelinde de verim ve kalitesi yüksek bir sezonun yaşanacağının tahmin edildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Rekoltenin yüksek olması, üretimden ihracat aşamasına kadar sektörün içinde yer alan tüm kesimler için dezavantaj değil, avantajdır. Üreticilerimizin her zamanki gibi beklentisi yüksektir. Dünyada da bu böyledir. Ancak, fındıktan yüksek kazanç sadece fiyatla değil, üretimin artırılması, maliyetlerin düşürülmesiyle de mümkündür. Doğrusu, kalıcı ve kazandırıcı olan da budur. Bu açıdan baktığımızda 2017 rekoltesindeki artışın, bizim için bir dezavantaj değil avantaj olduğunu söyleyebiliriz."

- "Bu fındığın tanıtımına katkı sağlayacaktır"

Yüksek rekolteden dolayı ihracatın da miktar olarak artacağını savunan Cirav, "Bu fındığın tanıtımına katkı sağlayacaktır. Gürcistan ve İtalya'da rekoltenin yüzde 30 ila 40 oranında az olacağının tahmin edilmesi, fındığımıza talebi artıracak, bu da üreticimizin ürününü daha iyi değerlendirmesine vesile olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Cirav, gelecek sezonda fındık ihracatında ciddi bir artış olabileceğine işaret ederek, "Piyasada oluşacak fiyat ile ilgili şimdiden bir şey söylemek hem zor hem doğru değil. Ancak vatandaşın halen alımlarını sürdüren TMO'dan beklentileri var. Devlet bu konuda nasıl bir karar verecek, bu da önemlidir." ifadelerini kullandı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler