FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarhan:- "Bu gibi olaylar sosyal travmalardır. Hala kendisinde darbeyi çözüm olarak gören kişiler varsa onlara karşı kontrollü öfkeye, 'Hayır' demeye ihtiyaç var. Bunu toplum olarak yapabilirsek bu süreçte kazanım el

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, darbe girişimi gibi olayların sosyal travma olduğunu belirterek, "Hala kendisinde darbeyi çözüm olarak gören kişiler varsa onlara karşı kontrollü öfkeye, 'Hayır' demeye ihtiyaç var. Bunu toplum olarak yapabilirsek bu süreçte kazanım elde ederiz." yorumunu yaptı.

Tarhan, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin ciddi bir sınavdan geçtiğini, toplum, Türk Silahlı Kuvvetleri ve devlet olarak demokrasi bilincinin oluşturulduğunun görüldüğünü kaydetti.

Kuleli Askeri Lisesi kökenli olduğuna değinen Tarhan, "Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerinin Çengelköy Karakolu'na müdahale girişimi oldu, harp okullarındaki öğrenciler ise herhangi bir müdahalede bulunmadı. Bu durum Silahlı Kuvvetleri içerisinde darbe karşıtı bir algının oluştuğunun ciddi işareti. Genç kuşaklar darbe konusunda çok daha bilinçli davranıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tarhan, olayın psikolojik, sosyal ve stratejik boyutunun bir arada değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Silahlı Kuvvetler içinde paralel bir çalışma grubu tarzındaki bir grubun, emir komuta zinciri dışında yaptığı müdahale gibi bir durum söz konusu. Görüldü ki Silahlı Kuvvetlerin yapısı bunu reddetti. Silahlı Kuvvetler açısından ordumuza sitem edeceğimiz değil, alkışlayacağımız bir durumdur. Bünye darbecileri reddetmiştir. Özellikle Silahlı Kuvvetlerin içerisindeki özel harekat birimleri darbecilere karşı çok bilinçli davrandı. Polis içerisindeki özel harekat da aynı şekilde bilinçli davrandı.

Halkımız da bu konuda çok proaktif davrandı. Tanklar giderken askerliğini tankçı olarak yapmış bir kişi tanklardan birinin altına girerek mazot hortumunu kesiyor. Diğer tanklar yürümüyor ve harekat duruyor. Bu, halkın darbeye karşı gösterdiği spontane karşı duruştur. Örnek bir harekettir."

- "Toplum, siyasi sistem aynı tutumu sürdürürse süreçten güçlenerek çıkar"

Nevzat Tarhan, siyasetin de durum karşısında "şapkasını alıp gitmemesini", "alkışlanacak bir davranış" şeklinde yorumlayarak, şunları kaydetti:

"Geçmiş alışkanlıklarımızda şapkasını alıp giden siyasi lider örneklerini görmüştük. Bunun olmaması, Türkiye'de demokrasi bilincinin ve darbe karşısında tavır almayla ilgili sağlıklı refleks oluşturduğunu gösterdi. Toplum, siyasi sistem aynı tutumu sürdürürse bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Bu gibi olaylar sosyal travmalardır. Geliştiren travmalara dönüştürülebilir. Yaşanan bu olay, geliştiren travmaya dönüştürülmeli. Hala kendisinde darbeyi çözüm olarak gören kişiler varsa onlara karşı kontrollü öfkeye, 'Hayır' demeye ihtiyaç var. Bunu toplum olarak yapabilirsek bu süreçte kazanım elde ederiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler