FETÖ Çatı Davası

FETÖ Çatı Davası

FETÖ elebaşı Gülen'in de arasında bulunduğu 73 kişi hakkında "Anayasa'yı ihlale teşebbüs etmek, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek" suçlarından açılan davanın ilk celsesi sona erdi- Tutuklu sanık İşbilen:- "Samanyolu

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 73 kişi hakkında "Anayasa'yı ihlale teşebbüs etmek, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek" suçlarından açılan davanın ilk celsesi sona erdi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, iddianamede "siyasi işlerden sorumlu imam olarak görev yaptığı" ve "FETÖ'nün İstişare Heyeti Üyesi" olduğu kaydedilen tutuklu sanık eski Milletvekili İlhan İşbilen savunmasını yaptı.

İşbilen'in avukatlığını, eski CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın yaptığı duruşmada, şikayetçi tüzel kişilikler olan Başbakanlık, Hazine ve Maliye Bakanlığının avukatları da hazır bulundu.

İşbilen, hayatının insanlığa hizmet, hukukun üstünlüğü, demokrasiye bağlılıkla geçtiğini belirterek, "Bunları ortadan kaldırmaya yönelik her türlü menfur teşebbüsü kınıyorum. Bilhassa 15 Temmuz kalkışmasını da bu kapsamda düşünüyorum. Şehitlerimize rahmet, ailelerine sabır diliyorum." dedi.

Hayatı boyunca izzet ve onuruyla şahısların ve kurumların desteğine ihtiyaç duymadan mütevazi şekilde yaşadığını anlatan İşbilen, iddianamede şahsına gayri vaki beyan, isnat, bühtan, iftiralarda bulunulduğunu öne sürdü.

İşbilen, savunmasında doğumundan itibaren yaşam öyküsünü, kimi zaman detaylandırarak anlattı. Edirne'de doğduğunu, 11-12 yaşında İzmir'e gittiğini, berberlik yapmaya başladığını, Fetullah Gülen'i de o yıllarda tanıdığını belirten İşbilen, şöyle devam etti:

"Şimdi ayını hatırlamıyorum ama Yaşar Tunagür Hoca'nın yerine gelen insanın toplantılarında talebelerin kılık kıyafet ve tıraşları konuşulurken, benim konumum gündeme gelmiş. Bu görüşmelerimden sonra yönetim beni derneğe çağırdı. Gittiğimde ismini ve şahsını ilk defa orada tanıştırılmamda öğrendiğim kişi, Yaşar Hoca'nın yerine İzmir vaizi ve kursa idareci olan Fetullah Gülenmiş. Bu tanışmamızdan önce hiç ismini duymamış, kendisini de görmemiştim. Bundan sonraki aylarda Yaşar Hoca gibi yöneticiler kendileri için tıraş olmak üzere çağırdıklarında Fetullah Gülen'i de tıraş ediyordum. Sonraki yıllarda İzmir'de yaptığı vaaz ve Türk Ocakları derneklerinde yaptığı sohbet ve konferanslarıyla İzmir ve çevresinde bilinir olmuştu."

- Tahliye istedi

Bir süre sonra berberliği bırakarak kamuya geçtiğini, Vakıflar Müdürlüğünde, üniversitelerde memurluk yaptığını ifade eden İşbilen, sonradan ticarete başladığını, iş adamı olduğunu, yatırımlar yaptığını söyledi. "Benim ülke için yaptıklarımı anlamak şöyle dursun, hayal dahi edemediler." diyen İşbilen, Zaman gazetesi ve Samanyolu televizyonunun kuruluş sürecine ve siyasete girişine ilişkin detayları anlattı.

İşbilen, milletvekilliği ve partisinden ayrılma sürecini de aktardıktan sonra iddianameyi eleştirerek, "20 yıldır hiç görmediğim, tanımadığım kişilerin taraflı, kasıtlı, mesnetsiz ifadeleriyle, belgeler ile çürüttüğümüz MASAK raporuyla, bir yıldır, 70 yaşında sağlık problemlerimle beraber AK Parti saflarında hizmet etmiş milletvekili olarak tutuklu bulunuyorum. Ziyaretime gelmek isteyen partili arkadaşlarıma mazeret gösterip engel oldum. İradem dışında gelenlere de çıkışlarında basın açıklaması yapmamaları konusunda ikna ettim. Şu ana kadar en yakın siyasi arkadaşlarımdan hiçbirine tutukluluğumla alakalı arzuhal etmedim, ricada bulunmadım, bunu zül bildim, bugünü bekledim. Yargılama sonucunda tahliyemi istiyorum." ifadelerini kullandı.

- Çapraz sorgu

İşbilen, çapraz sorgusunda hayatının akışını samimiyetle anlattığını söyleyerek, "Fetullah Gülen ile ilgim yok ama ben Fetullah Hoca'yı tanıyan, bilen birisiyim." dedi. FETÖ'ye tabi olduğu belirtilen Akyazılı Vakfının yönetimi için vakıftan kendisine teklif geldiğini kaydeden İşbilen, geçmişte Manisa'da vakıf müdürlüğü yaptığını, bu sebeple tanındığını, vakıf büyüyüp, gelişince "kariyerinden ötürü" kendisine teklifte bulunulduğunu anlattı.

FETÖ'nün tayin heyetinde ya da istişare kurulunda yer alıp almadığı sorusuna İşbilen, "Böyle bir tayin heyetinde varsam kimleri tayin etmişim?" diye yanıtladı.

"Görev yaptığınız Samanyolu kanalının ve Zaman gazetesinin Fetullah Gülen ile alakası yok mu?" sorusunu İşbilen, "Bunların yönetim kurullarını da mütevelli heyetini de biliyorum. Fetullah Hoca'nın oraların yönetiminde olduğunu, görev aldığını hiç görmedim." diye cevapladı.

"Gülen'in rızası olmadan bunların başına gelinebilir mi?" sorusuna, "Ben oldum işte." karşılığını veren İşbilen, buralarda görev aldığında sahiplerinin "hizmet hareketi"nden olduğunu bilmediğini öne sürdü.

Aleyhindeki tanık ifadelerinin doğru olmadığını savunan İşbilen, "Nerelerde, ne görev yaptığımı açıklıyorum. Hayat çizgim içerisinde hiçbir boşluk yok. Böyle bir durumumuz olsaydı Cumhurbaşkanımız Tayyip Bey, benim gibi bir insanı partilerine alıp, kirletmek isterler miydi?" dedi.

Işık evlerinde kalmadığını, himmet vermediğini öne süren İşbilen, sanıklardan bazılarını tanıdığını bildirdi.

"Papa'yı ziyarete ne maksatla gittiniz?" sorusuna ise İşbilen şu yanıtı verdi:

"Basın mensubuyum. Moroviç ve diğerleri sık sık İstanbul'da iftar yemekleri veriyordu. Dinler arası diyalog süreci vardı. Dini cemaatler buna çok şeydiler. Ben de medyacı olarak buna davet ediliyordum. Moroviç vasıtasıyla beni heyete yazmışlar. Onun aracılığıyla gittim. Havaalanında bizi Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi karşıladı. Sadece haber yaptık."

Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın, "Vatikan protokol kuralları katı bir yer. Devlet başkanlarına bile 3 ayda randevu veriyorlar." demesi üzerine İşbilen, "Bunun medyada yansıması için çağırmalarından başka bir şey olduğunu zannetmiyorum. Niye beni seçtiklerini bilmiyorum. Onlara sormak lazım." karşılığını verdi.

"Bediüzzaman'ın eserlerini hapishanede dahi okuyorum." ifadesini kullanan İşbilen, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i tıraş ettiği dönemde de sonrasında da gördüğünü ancak "devlete sızılması"na ilişkin bir sözünü duymadığını kaydetti ve "Milletvekilliğim sırasında dahi kimseyi ne işe aldım ne koydum ne telefon açtım. Ben, partim 'Parmak bas' dedi, bastım, 'El kaldır' dedi, kaldırdım. Böyle bir insandım." ifadelerini kullandı.

İşbilen, "17-25 Aralık'ı kimin yaptığı"na yönelik soru üzerine, "Hiç kimsenin yaptığını düşünmüyorum. Böyle bir kanaatim yok." dedi.

Başbakanlığın avukatı Samir Altunkaynak'ın, AK Parti'den istifa ettiğinde "Parti ile Gülen arasında aracı olabilirim." ve "Gülen'i 50 yıldır tanırım." dediğini hatırlatarak, buna ilişkin soru yönelttiği İşbilen, "50 senedir tanıyorum dediğim, 50 senedir sahnede... Böyle bir insanı tanıyorum." ifadelerini kullandı.

Aynı avukatın, "2011 seçimleri için Pensilvanya'dan AK Parti'ye 3-4 kişilik bir milletvekili listesi verildiği söyleniyor. Bu listede siz var mıydınız? Kimler var?" sorusuna İşbilen, "Bana 'Sizin vekil olmanızı istiyorlar' diye Başbakanımızın emri olarak iletildi. Sayın Başbakanımız, birisi 'Şunu al' dediğinde alacak bir insan mı?" diye konuştu.

- "Gülen'i tıraş etmiştim"

İşbilen, "Fetullah Gülen ile tanışıklığınız, samimiyetiniz nedir?" sorusu üzerine İzmir'de berber dükkanı işlettiği dönemde Gülen'i tıraş ettiğini belirterek, "Tıraş ediyorsunuz? Tıraş etiğiniz insanla vaaz veren insanla şey yapmıyor musunuz?" dedi.

Terör örgütü mensuplarının kod adları kullandıkları hatırlatılıp kendisinin de kod adı kullanıp kullanmadığı sorulan İşbilen, "Benim İlhan İşbilen'den başka hiçbir ismim yok. Benim böyle bir şeye ihtiyacım yok. Neden takma isim kullanacağım ki?" şeklinde konuştu.

FETÖ elebaşı Gülen'in mesihlik, mehdilik iddiasının sorulduğu İşbilen, bir iki kitabı hariç kitaplarını okumadığını belirterek, "Ne vaazlarında, ne kitaplarında, ne diğer... Hiçbir kitabında, vaazında bunu ima eden böyle bir şeyini duymadım. 'Böyledir' deyip de insanların günahını almak istemem." görüşünü paylaştı.

17-25 Aralık sürecine ilişkin sorular yöneltilen İşbilen, o dönemde milletvekili olduğunu, İçişleri Komisyonunda bulunduğunu söyledi. İşbilen, bu süreci yürüten polislerle teması bulunduğu iddiasını ise yalanladı. İşbilen, ayrıca Avukat Metin İşeri'yi tanımadığını, telefonla görüşmediğini anlattı.

"Azerbaycan imamlığı yaptığınız?" sorusuna karşılık İşbilen, Azerbaycan'da bulunduğu dönemde Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu için çalışmalar yaptığını ancak bu dönemde Azerbaycan'da okul açılmadığını bildirdi.

İşbilen, müşteki Önder Gökçekaya'nın sorusu üzerine Deniz Baykal ile kaset olayına ilişkin herhangi bir görüşme yapmadığını söyledi.

Müşteki Ahmet Tatar'ın, berberlikle başladığı iş yaşamında Bank Asya'daki yüzde 6,5'luk hissesi, armatörlük ve milletvekilliğine varan süreci hatırlatıp, "Bunun içinde cemaatin bir lirası dahi yok muydu?" sorusu üzerine İşbilen, "Eşim EVYAP Holding'in hissedarları. Tırnaklarımla kazıyarak geldiğimi söyledim. Birdenbire tersaneci olmadım. Tuzla gibi yerlerde 6-7 sene…" diye konuştu.

Savcı İsmail Şafak'ın, milletvekilliğinden istifa ettiği süreçte AK Parti ile Gülen arasında aracı olabileceği yönündeki açıklamasını hatırlatıp, bunun nasıl mümkün olacağını sorması üzerine İşbilen, parti içinde bu yönde bir talep bulunduğunu öne sürdü.

Şafak'ın, "Cemaatle hiçbir bağınız olmadığı yönünde bir savunmanız oldu. Ülkede darbe oluyor, siz sanki Gülen cemaati yokmuş gibi davranıyorsunuz." demesi üzerine İşbilen, "Benimle alakalı biri şahitlik yaptı mı? Benimle alakalı bir şey varsa bana onu sorun. Elbette bunları görüyorum, kalbimde, aklımda, zihnimde var." diye konuştu.

- Yarın devam edilecek

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, duruşmaya yarın saat 10.00'da devam edileceğini duyurdu.

İddianamenin İlhan İşbilen ile ilgili kısmının sonuç bölümünde, "Fetullahçı Terör Örgütü içerisinde siyasi işlerden sorumlu imam olarak faaliyet yürüttüğü, 24. Dönem İzmir AK Parti Milletvekili olduğu fakat 17-25 Aralık sonrası partisinden istifa ettiği, Fetullah Gülen’in operasyon ekibi içerisinde yer aldığı, FETÖ içerisinde üst düzey sorumlulardan olduğu, Samanyolu TV ve Zaman Gazetesi Genel Müdürü olarak görev yaptığı, çeşitli tarihlerde örgüt mensupları ile aynı otel, konaklama yerlerinde bir araya geldiği, Fetullah Gülen'e yakınlığı ile bilindiği, örgüt içerisinde halen İstişare Heyeti Üyesi olarak faaliyetlerine devam ettiği anlaşılmaktadır." ifadeleri yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler