Felluce'yi DAEŞ'ten kurtarma operasyonu

Felluce'yi DAEŞ'ten kurtarma operasyonu

Hükümetin çabaları sonucu Felluce ve civar bölgelerden yaklaşık 70 bin kişi kurtarıldı

BAĞDAT (AA) - Irak Başbakanlık Sözcüsü Said el-Hadisi, terör örgütü DAEŞ'ten geri almak için operasyon başlatılan Felluce'den yaklaşık 70 bin kişinin kurtarıldığını ve bu kişilere gerekli hizmetin verildiğini belirtti.

Hadisi, Irak resmi televizyonunda yayınlanan basın açıklamasında, hükümetin çabaları sonucu Felluce ve civar bölgelerden yaklaşık 70 bin kişinin kurtarıldığını ve bu kişilerin barınma merkezlerine yerleştirildiğini kaydetti.

Söz konusu kişilere gerekli hizmetlerin sağlandığını kaydeden Hadisi, "Mali ve güvenlik açısından bazı zorluklarla karşılaşılmasına rağmen hükümet, sığınmacıların temel gereksinimlerini karşılayabildi. Geri kalan gereksinimlerin de karşılanması ve hizmetin artırılması için çalışmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Hadisi, hükümetin terör örgütü DAEŞ'e karşı operasyonlar düzenlenen Ninova gibi diğer bölgelerden gelenler için de hazırlık yaptığını belirtti.

Uluslararası toplum ve insani yardım kuruluşlarına seslenen Hadisi, evlerini terk etmek zorunda kalanlar konusunda Irak hükümetine daha fazla destek olma çağrısında bulundu.

Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ile Sünni aşiret güçleri, DAEŞ'in kontrolündeki Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.

Başbakan Haydar el-İbadi, geçen cuma Irak güçlerinin Felluce'nin merkezinde kontrolü sağladığını söylemişti. Ancak Felluce'nin merkezine yakın bölgelerde DAEŞ militanlarıyla çatışmaların devam ettiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), dün Irak hükümetine bağlı güçler ile terör örgütü DAEŞ arasında devam eden çatışmalar nedeniyle Felluce ve çevresinden bir ayda 85 binden fazla kişinin kaçtığını açıklamış, kaçan binlerce sivilin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için 17,5 milyon dolar yardım çağrısı yapılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler