Fas’taki parlamento seçimleri

Fas’taki parlamento seçimleri

AKPM heyeti: "Seçimler profesyonel ve şeffaf bir şekilde gerçekleşti’"- Heyet, seçime katılımın 2011 yılından fazla olmamasından üzüntü duyulduğunu bildirdi

PARİS (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) heyeti, Fas’ta düzenlenen parlamento seçimlerinin profesyonel ve şeffaf bir şekilde gerçekleştiği değerlendirmesinde bulundu.

Fas’ın davetlisi olarak bu ülkede seçimleri izleyen İngiliz parlamenter Ian Liddell-Grainger başkanlığındaki AKPM heyeti, izlenimleri ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.
AKPM tarafından Fas Parlamentosu’na "demokrasi için ortaklık statüsü" verildiği hatırlatılan açıklamada, "AKPM heyeti, seçim sandıklarının organizasyonunu tam bir bütünlük ve şeffaflık içinde gerçekleştiren yetkililerin profesyonelliğinden büyük memnunluk duyar" ifadesi kullanıldı.

Seçimlerle ilgili bazı usulsüzlük iddialarının AKPM heyeti tarafından gözlenmediği kaydedilen açıklamada, bununla birlikle bu şikayetlerin soruşturulması istendi.

Bağımsız seçim komisyonunun kurulması tavsiye edilen açıklamada, seçim sürecinin bazı bölümleri ile ilgili eksikliklerin giderilmesi için Fas’ın da üye olduğu, Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerin yasa ve anayasalarını denetleyen Venedik Komisyonu’ndan yardım talep edilebileceği kaydedildi.
Bazı partilerin kadın ve gençlere listelerinde daha fazla yer vermesinden duyulan memnuniyetin dile getirildiği açıklamada, yeni seçmen kayıt sistemindeki yenilik ve bilinçlendirme kampanyasına rağmen seçime katılımın 2011 yılından fazla olmamasından üzüntü duyulduğu bildirildi.

Açıklamada, genç seçmenlerin sandığa ilgi göstermemesinden de üzüntü duyulduğu ifade edildi.
Açıklamada, siyasi partilerin programlarını geç açıklamalarının bunda etkili olabileceği saptamasında bunuldu.
Özürlüler için seçim sandıklarının daha iyi organize edilmesi istenilen açıklamada, sayım işlemlerinin daha geliştirilebileceği ve seçim sandıklarının organizasyonunun yapısal anlamda daha fala iyileştirilebileceği tavsiye edildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :