Fas'taki Libya uzlaşı görüşmeleri

Fas'taki Libya uzlaşı görüşmeleri

BM Libya Özel Temsilcisi Leon:

SUHEYRAT (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, bu akşam Libya'da ulusal birlik hükümetini ilan edebileceklerini bildirdi.

Fas'ın Suheyrat kentindeki uzlaşı görüşmelerine başkanlık eden Leon, gece geç saatte yaptığı basın toplantısında, "Ulusal birlik hükümetini bu akşam ilan etme aşamasına gelebiliriz. Bugün Trablus'ta, Milli Genel Kongre'nin (MGK) toplantısı var. Bu toplantıda ulusal birlik hükümeti için teklif edilecek isimler belirlenecek, biz de burada çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Bu akşam ulusal birlik hükümetini ilan etme ihtimallerinin olduğunu ifade eden Leon, "Bugün ulusal birlik hükümeti için beş isim seçilecek. Taraflar ulusal birlik hükümeti başkanı ve 4 yardımcısı için isim tekliflerini yapacaklar" diye konuştu.

Ulusal birlik hükümeti ön anlaşmasının Fas'ın Suheyrat kentinde tamamlandıktan sonra nihai anlaşmanın Libya'da imzalanacağına işaret eden Leon, BM olarak görevlerinin bütün tarafları dinleyip, beklentileri karşılayacak teklifler ile tarafları bir araya getirmeye çalışmak olduğunu dile getirdi.

Libya Siyasi Anlaşması, ülkedeki çatışmalara ve krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını, Trablus ve Tobruk yönetimlerinin konsensüsüne dayalı işleyecek bir siyasi çözüm süreci öngörüyor.

Anlaşma, bir yıl sürmesi öngörülen geçiş sürecinde, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni asıl yasama organı kabul ederken, Trablus'taki parlamento üyelerinin ağırlıklı olarak temsil edileceği bir "Yüksek Devlet Konseyi" kurulmasını da içeriyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. 

Ülkede bir yıldır, biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı