Fas'ta genel seçimlere doğru

Fas'ta genel seçimlere doğru

Fas'taki siyasi partilerin 7 Ekim'de düzenlenecek genel seçimler için yürüttükleri kampanyalar devam ediyor - Daha çok şehirleşmenin yoğun olduğu yerlerde seçim kampanyalarını yürüten PJD lideri Başbakan Benkiran, seçimleri önde bitirecekleri konusunda um

RABAT (AA) - Fas'ta cuma günü yapılacak genel seçimler için partilerin çalışmaları devam ediyor.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) lideri ve Başbakan Abdulilah Benkiran, Fas'ın Marakeş, Tanca, Meknes, Muhammediye, Kazablanka ve Fes gibi büyük şehirlerindeki seçim kampanyalarını sürdürüyor.

Daha çok şehirleşmenin yoğun olduğu yerlerde seçim kampanyalarını yürüten PJD lideri Benkiran, seçimleri önde bitirecekleri konusunda umutlu olduklarını her fırsatta dile getiriyor.

Benkiran, Kral 6'ncı Muhammed'in ülkenin tek lideri olduğuna ve hükümet olarak ona bağlı çalıştıklarına vurgu yaparken, PJD'nin lider kadrosu ise Kral 6. Muhammed'in danışmanlarından Ali Fuad el-Himme tarafından kurulan Asalet ve Çağdaşlık Partisi'nin (PAM) rejim tarafından açık açık desteklendiğini öne sürüyor.

- PAM, PJD'nin ülkeyi ileriye taşıyacak proje üretemediğini savunuyor

2015 yerel seçimlerinde büyük çıkış yapan PAM, seçim kampanyasını PJD karşıtlığı üzerine kurmuş durumda. Ülke genelinde yerel seçimlerde en çok oy aldığı kırsal bölgelerde seçim çalışmalarını yürüten PAM, PJD'nin beş yıllık iktidarı boyunca ülkeyi ileriye taşıyacak bir projeye imza atamadığını iddia ediyor. PJD'nin, ülkeyi Suriye, Irak ve Libya gibi savaş bölgelerine çevirebileceğini öne süren PAM, kendilerinin bu tehlikeye karşı ülkeyi savunduklarını belirtiyor.

- İP, üretim sektörüne yatırım ve özgürlük vaadinde bulunuyor

Benkiran hükümeti kurulduğunda koalisyon ortağı olan İstiklal Partisi (İP) de Fas'ın 2011 anayasa değişikliği sürecinde ülkenin iktidar partisi konumundaydı. 2013 yılında Benkiran hükümetiyle yollarını ayıran İstiklal Partisi muhalefette kalmayı tercih etti.

2015 yılında düzenlenen yerel seçimlerde PJD'ye karşı ittifak kurabileceklerini belirten İP, daha sonraki süreçte muhalif olarak kalmaya devam edeceklerini ancak PJD karşıtı herhangi bir oluşum içerisinde olmayacaklarını açıkladı.

İP, seçim meydanlarında ülkedeki üretim sektörüne yatırım yapacaklarını vurgulayarak, eğitimde, yargıda, devletin idari yapılanmasında iyileştirmenin yanı sıra daha fazla özgürlük için çalışacakları vaadinde bulunuyor.

- RNI, yargı ve gençler için reform vadediyor

Koalisyon ortağı Milli Bağımsızlar Birliği (RNI), ülke genelinde yürüttüğü seçim çalışmalarında yeni iş imkanları sağlamanın yanı sıra eğitim, sağlık, yargı ve gençliğin sorunları ile ilgili reformları hayata geçirmeyi vadediyor.

Liderliğini Fas Dışişleri Bakanı Selahaddin Mizvar'ın yaptığı RNI, enerji alanında atılım yapmayı ve ülke içerisinde dayanışmayı ön plana çıkarmayı hedefliyor.

- MP, göç dalgasını durdurmayı hedefliyor

Fas'ın parlamenter sisteme geçtiği 1963 yılında ilk hükümeti kuran parti olma özelliğini taşıyan Halk Hareketi (MP) ise eğitim, kalkınma, yeni iş alanlarının sağlanması gibi alanlarda hazırladıkları yetmişin üzerinde programı hayata geçirme vaadinde bulunuyor. MP, aile yapısı, çevre, kültür ve sanat alanlarında yapacakları yatırımlarla da kırsal bölgelerden gelen göç dalgasını durdurmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Ekonomi alanında atılım yapacaklarını iddia eden Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP), alternatif bir kalkınma modeliyle vergiler, sanayi, maliye, enerji, ticaret ve turizm alanlarındaki projelerini hayata geçireceklerini vurguluyor.

Katılımcı demokrasinin önünü açacaklarını belirten muhalefetteki Anayasal Birlik Partisi (UC) de bu konuda yasal prosedürleri vatandaşların lehine olacak şekilde düzenleyeceklerini belirtiyor. Mevcut hükümetin ülkeyi yurt dışında iyi temsil edemediğini iddia eden UC, parti olarak dışa açılımcı bir metot izlemeyi vadediyor.

PJD hükümetinin koalisyon ortağı olan ve her fırsatta Benkiran ile dayanışma mesajı veren İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) ise meydanlarda sosyal adaleti sağlama sözü veriyor. PPS, temel özgürlüklerin ve hakların iyileştirildiği, hukukun üstünlüğünü ön plana çıkaran yeni bir anayasa çıkarmak için çalışacaklarını da vadediyor.

Fas'ta, 7 Ekim Cuma düzenlenecek genel seçimler için partiler 24 Eylül'den bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Farklı siyasi eğilimlerden 30 partinin katılacağı seçimlerde, Marksist çizgideki Demokratik Yöntem Partisi ile Fas Liberal Partisi yer almazken, seçimleri 92'si yabancı 4 bin gözlemcinin takip edeceği, propaganda yasağının ise 6 Ekim gece yarısı başlayacağı kaydediliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler